Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Slechts één land profiteert van grotere kipexport EU

21 Augustus 2024 - Matthijs Bremer

De export van Europees kippenvlees is in het eerste halfjaar van 2024 aanzienlijk toegenomen vergeleken met het jaar ervoor. Opmerkelijk is dat slechts één grote speler van de hogere exporten weet te profiteren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het eerste halfjaar van 2024 is de import van Europees kippenvlees aanzienlijk gestegen. Vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor nam de export met 8,7% toe van grofweg 900.000 ton tot ongeveer 980.000 ton.

De hogere export kwam door een relatief krappe wereldmarkt. In de regel is het voor derde landen onaantrekkelijk om kippenvlees uit de Europese Unie te importeren. Dat is vooral het gevolg van de strenge Europese regels voor dierenwelzijn en milieu, die kip uit de Europese Unie relatief duur maken. Door een krap aanbod op de wereldmarkt is dit echter veranderd. Over het algemeen lagen de prijzen in de Europese Unie lager dan op de wereldmarkt.

Europese prijzen laag
Vergelijk bijvoorbeeld de Nederlandse vleeskuikenprijs met de voor de wereldmarkt indicatieve Braziliaanse markt, en het valt op dat de prijzen al heel 2024 hoger liggen. Daarbij lag het verschil in het begin van het jaar op het hoogtepunt. Dit verschil is voor een groot deel te verklaren door de manier waarop vogelgriep zich verspreidde. Terwijl de Noord- en Zuid-Amerikaanse markten met het virus te kampen kregen, bleef de Europese markt gespaard.

Dit resulteerde in aanzienlijk lagere Europese prijzen, waardoor het continent concurrerend bleek op de wereldmarkt. Met name in het begin van het jaar ontstonden aanzienlijke verschillen. Zo zat in de eerste week een gat in de slachtprijzen van rond de 19 cent. Inmiddels is dat verschil voor een deel beslecht. Door de groei van de export namen de slachtprijzen echter toe, waardoor het verschil aanzienlijk afnam tot rond de 10 cent.

Polen wint
In de praktijk weet maar één grote markt van de hogere exporten te profiteren. Vrijwel de hele groei wordt namelijk aan de Poolse pluimveemarkt toegeschreven. In totaal zag het Oost-Europese land zijn exporten met 20,65% oplopen van ongeveer 309.000 ton tot grofweg 372.000 ton kippenvlees. 

De export van vrijwel alle grote producenten bleef min of meer stabiel. Daarop is nog wel een uitzondering en dat is de uitvoer van de op één na grootste exporteur, Nederland. Nederland zag de export dalen van ruim 218.000 ton tot ongeveer 205.000 ton. Dat is een daling van 6%. Dat komt overigens niet als een verrassing. Door de overschakeling op het Beter Leven-concept daalt de productie van gangbare kip aanzienlijk, waardoor er simpelweg minder aanbod is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden