Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Duitse eieren worden snel duurder

Gisteren 17:00 uur - Matthijs Bremer

De eiermarkt heeft deze week een behoorlijke stap naar boven gezet. Dat geldt voor Nederland, maar nog sterker voor Duitsland. De stijging is dan ook grotendeels te herleiden tot krapte bij onze oosterburen. Daarnaast begint vogelgriep weer druk op met name de Zuid-Europese eierprijzen te zetten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stijging van de eiermarkt heeft een nieuwe versnelling gevonden. In week 40 was de prijs voor 100 eieren met de maat M €12. Met name in week 41 nam de prijs aanzienlijk toe. Op die dag steeg de eierprijs met 30 cent. Tel daar nog een stijging van 5 cent in de week erna bovenop en je komt op een niveau van €12,35.

De eiermarkt begint weer beter te lopen. Vergeleken met vorig jaar bleef de prijs van eieren in het begin van de herfst achter. Dat is vooral het gevolg van een sterker aanbod. Daardoor duurde het dit jaar langer tot de reserves uitverkocht waren. Inmiddels zijn de reserves weer zo goed als leeg en is het verschil voor een groot deel weer ingelopen. Waar het verschil tussen de prijzen van dit jaar en vorig jaar nog precies €1 was, is het verschil in week 42 teruggebracht tot nog slechts 20 cent.

Met name de prijzen bij onze oosterburen trekken de Nederlandse prijzen omhoog. In Duitsland gaat de stijging een stuk harder. Waar de Nederlandse eierprijzen deze zomer nipt boven de Duitse stonden, wordt in Duitsland inmiddels weer bijna €1 extra per 100 eieren betaald. De stijging van de prijs van de laatste twee weken ligt eveneens net onder de €1. In week 39 was de prijs van eieren €12,40. Twee weken later nam de prijs toe tot €13,30.

Voor de zomer was de verwachting dat de tekorten die er toen waren niet terug zouden keren. Maar in de Duitse markt is te horen dat de vraag een stuk sterker is gegroeid dan verwacht. Vooral de vraag onder consumenten geeft de markt een behoorlijke impuls. De vraag naar tafeleieren sterker steeg dan verwacht, terwijl de vraag naar eieren vanuit de industrie constant bleef.

Als gevolg van de grote vraag wordt bij Duitse pakstations gemeld dat er weinig van de voorraden over is. De Duitse markt trekt eieren vanuit heel Europa, maar het blijft moeilijk om aan voldoende voorraden te komen. Ook in Zuid- en Oost-Europa is het aanbod vrijwel nihil. Als gevolg hiervan loopt niet alleen de handel op de vrije markt vast. Ook lopende contracten moeten her en der herzien worden omdat pakstations niet voldoende kunnen leveren. Deze krapte wordt binnen twee categorieën gevoeld. Namelijk voor scharreleieren en voor biologische eieren.

Vogelgriep
Tenslotte begint de markt zich weer zorgen te maken over de uitbraken van vogelgriep. In Europese legpluimveebedrijven zijn nog weinig problemen, maar onder wilde vogels neemt het aantal besmettingen toe. Onder wilde vogels zijn inmiddels in veertien landen weer besmettingen gevonden. Inmiddels is het virus behoorlijk dichtbij gevonden, waaronder in Duitsland. Door de krapte op de markt wordt bij onze oosterburen inmiddels aanzienlijke spanning gevoeld. Daarnaast heeft het virus ook Denemarken bereikt. Dat pluimveehouders vooralsnog gespaard blijven betekent overigens niet dat het virus niet overslaat. Dat het risico nog altijd bestaat, blijkt wel uit een recente toename van het aantal besmettingen van vogels die als huisdier of in de dierentuin worden gehouden.

Op de wereldmarkt is de situatie nog een stuk problematischer. Met name in Noord-Amerika is het aantal besmettingen op bedrijven aanzienlijk gestegen, met een forse toename van de eierprijzen als gevolg. De Amerikaanse eierprijzen staan op het hoogste niveau sinds de stijgingen na de Oekraïne-oorlog. Op het moment wordt in de Verenigde Staten $3,20 per dozijn betaald.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden