Shutterstock

Analyse Energie

Hernieuwbare bronnen laten het afweten

Vandaag 08:00 uur - Matthijs Bremer

De gasprijs bleef afgelopen en begin deze week redelijk stabiel. De weersverwachtingen zijn wisselend en daarnaast houden grotere LNG-importen de prijzen op niveau. Aan de andere kant was de elektriciteitsprijs aan de hoge kant, vooral door een lage productie uit hernieuwbare energiebronnen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs was deze week behoorlijk stabiel. Op 15 oktober werd gas voor €39,97 per megawattuur verhandeld. Na een lichte daling corrigeerde de prijs later deze week weer tot €39,81.

De weersverwachtingen dragen bij aan de balans op de gasmarkt. Op de korte termijn blijven de temperaturen in Noord-Europa boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Hierdoor is de gasvraag voor verwarming lager dan verwacht. Daar staat echter tegenover dat de langetermijnverwachtingen laten zien dat de temperaturen in Noord-Europa dalen.

LNG-vulling drijft prijs op
Het hogere niveau van de gasprijs helpt Europa duidelijk om aan meer gas te komen. Voor het eerst in lange tijd stijgt de Europese import van LNG aanzienlijk. Op het moment zijn de LNG-importen van Europa op het hoogste punt sinds april.

De grotere LNG-importen hangen vooral samen met de ontwikkeling van de vulgraad. De gasreserves blijven de laatste weken vrij constant. Eind september waren de gasreserves voor grofweg 94% gevuld. Sinds die tijd zijn de gasreserves met nog procentpunt gevuld tot 95%. Om de reserves op niveau te houden, is de vulling van de reserves weer tot het gemiddelde gestegen. Sinds eind augustus ligt de snelheid waarmee de reserves worden bijgevuld aanzienlijk onder het historisch gemiddelde.

De hernieuwde concurrentie op de LNG-markt zorgt in ieder geval niet voor neerwaarts momentum op de markt voor vloeibaar gas. Bijna heel vorige week nam de toonaangevende Aziatische LNG-prijs toe van $13,11 per MMBtu op 15 oktober tot $13,50 op 17 oktober. Al was het grootste deel van die stijging aan het einde van de week weer teniet gedaan. Op vrijdag 18 oktober was de prijs van vloeibaar gas gedaald tot $13,28.

Elektriciteitsprijs vertoont vreemd stramien
De elektriciteitsprijs was de laatste dagen overwegend hoog, al bleven al te sterke pieken ook uit. Slechts twee dagen bereikte de stroomprijs vorige week een niveau van onder de €80 per megawattuur. Al bleven al te sterke pieken ook uit. Een dag lag de prijs boven de €100. Opmerkelijk is dat een van die dagen op de woensdag was. Op die dag zakte de prijs van stroom naar €38,71. Op zondag 20 oktober was de stroomprijs zelfs net iets lager. Die dag werd stroom voor €34,51 per dag verhandeld.

Met name het dal van woensdag is opmerkelijk. De vraag is in deze fase van de week over het algemeen hoog. In de regel zijn de prijzen op de elektriciteitsmarkt midden in de week aan de hoge kant, omdat de kantoren dan vol zijn en de industrie op volle kracht draait.

Hernieuwbare bronnen laten het afweten
Dit wat vreemde verloop is direct gerelateerd aan de productie uit hernieuwbare bronnen. Alleen op donderdag en zondag werd aanzienlijke hoeveelheden windenergie opgewekt. Dit zorgt ervoor dat de prijzen vrijwel heel de dag worden gedrukt. Op de andere dagen was zonne-energie dominant. Dit zorgt voor aanzienlijk lagere prijzen wanneer de vraag het grootst is, maar drukt buiten de werkuren de stroomprijs niet. Dit zorgde voor een overwegend hoge prijs, zonder al te sterke toppen.

De totale opwek uit hernieuwbare bronnen was deze week daarnaast aan de lage kant, waardoor de prijzen hoog uitvielen. In totaal werd 11,9% van de stroom uit zonne-energie opgewekt. Het percentage aan windenergie kwam in totaal neer op 23,5%. Daarmee is het totale percentage vrijwel 'gratis' energie 35,4%. Dat is aanzienlijk lager dan de rest van het jaar. Meestal ligt dit percentage ruim boven de 50% Als gevolg van de lage productiviteit van deze bronnen was werd 42% van alle stroom opgewekt door het dure gas opgewekt. Daar komt nog 7,3% aan kolenstroom en ook nog eens 7,3% aan stroom uit biomassa bovenop.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden