Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Chinese varkensstapel daalt, maar prijs ook

14 November 2024 - Matthijs Bremer

De Chinese varkensvleesproductie is in het derde kwartaal van 2024 behoorlijk gedaald. Eerder bleek de daling van de prijzen op de Chinese varkensmarkt omgekeerd, maar inmiddels hebben de prijzen weer een duidelijke stap teruggezet.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese varkensvleesproductie is in het derde kwartaal van 2024 met 0,8% gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2023. In absolute cijfers is de varkensvleesproductie met 12,6 miljoen ton gedaald. Daarmee is de daling van de productie sterker dan in het tweede kwartaal. In die periode nam de productie met 0,4% af tot 14 miljoen ton.

In de eerste drie maanden van het jaar nam de varkensvleesproductie met 1,4% af. De totale volumes daalden daarmee tot 42,4 miljoen ton. Het slachtcijfer nam sterker af. In totaal werden 520,3 miljoen varkens geslacht. De varkensstapel daalde nog iets sterker. Eind september bleek het aantal Chinese varkens met 3,5% te zijn gedaald tot 426,9 miljoen varkens.

Ingreep
De daling van de productie houdt direct verband met de keuze van China eerder dit jaar om in te grijpen. Tot begin deze lente bereikte de Chinese varkensmarkt een prijsniveau waarbij Chinese varkenshouders geen winst konden maken. Daarom besloot China de zeugenstapel te verkleinen van 41 miljoen tot 39 miljoen zeugen. Effectief daalt de vleesvarkensstapel daarmee met ongeveer 22 miljoen varkens. Dit beleid bleek direct tamelijk succesvol. De zeugenstapel is reeds tot onder de 40 miljoen varkens teruggebracht.

Zwakke markt
Ondanks het lagere aanbod zit de Chinese markt weer in mineur. Hoewel het varkensaanbod aanzienlijk is afgenomen, is de markt er niet krapper op geworden. De Chinese vraag naar varkensvlees kent namelijk een duidelijke dip. Voor een deel is dat te herleiden tot een structurele daling van de Chinese vraag. De Chinese vleesvoorkeur is de laatste jaren behoorlijk aan verandering onderhevig. Met name in de stad diversifieert het eetpatroon, waardoor de populariteit van kip en rund toenemen. Vooral het vette varkensvlees dat in China populair is, verliest vanwege de toename van obesitas aan populariteit.

Voor het grootste deel relateert de zwakkere vraag echter aan de moeizame Chinese economie. China heeft het al heel het jaar moeilijk. Het land heeft als doel om de economie dit jaar met 5% te laten groeien. Dat lijkt een forse groei, maar nog niet zo lang geleden lag het Chinese groeicijfer jaarlijks boven de 10%. In het derde kwartaal bleek de economie met slechts 4,6% gegroeid. Daarnaast blijft de jeugdwerkloosheid fors. Volgens de laatst beschikbare data is de jeugdwerkloosheid na 13,2% in september weer gestegen tot 17,6%. De zwakke economie zorgt ervoor dat veel Chinezen ervoor kiezen op hun voeding te bezuinigen. Daarnaast loopt de consumptie in de horeca terug, waardoor er minder vlees gegeten wordt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden