Albert Heijn

Nieuws Wetgeving

Eieren van kip uit kooi worden verleden tijd

1 Juli 2021 - Kimberly Bakker

De Europese Commissie heeft woensdag 30 juni bekendgemaakt een einde te willen maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij. Daarmee luistert het naar de vraag van ongeveer 1,4 miljoen Europeanen. Het betekent dat over een aantal jaar onder meer eieren van kippen uit kooien verleden tijd zijn. Maar ook konijnen, ganzen, eenden, zeugen en kalfjes mogen dan niet meer in een kooi worden gehouden.

Het besluit van de Europese Commissie volgt op een burgerinitiatief. Drie jaar terug werd het 'end the cage'-initiatief opgezet en afgelopen oktober waren net geen 1,4 miljoen handtekeningen ingezameld. Het Europees burgerinitiatief bepaalt dat de Europese Commissie antwoord moet geven op de vragen in dat initiatief als er minimaal één miljoen handtekeningen zijn verzameld in minstens zeven landen. Dat lukte en dus was het voor de initiatiefnemers wachten op antwoord. Die kwam woensdag 30 juni. Tijdens een persconferentie kondigde Stella Kyriakides, de Eurocommissaris voor Volksgezondheid en Voedselveiligheid, aan dat ze positief tegenover het verbod op kooien voor landbouwdieren als legkippen, konijnen, eenden, ganzen, zeugen en kalfjes staat.

Wetsvoorstel ontwikkelen
"Zo'n verbod is goed voor het dierenwelzijn, maar ook voor de voedselkwaliteit", meldt ze. Het nieuwe wetsvoorstel is tegelijkertijd een mooi onderdeel van de herziening van de dierenwelzijnsregels in de Europese Unie. Dirk-Jan Verdonk, directeur World Animal Protection Nederland, noemt het zelfs een 'historische dag' voor dieren in de veehouderij. "Ruim 300 miljoen dieren worden in Europa in kooien gehouden. Dit betekent in mijn ogen een ernstige beperking in het natuurlijke gedrag van deze kippen, varkens, konijnen en andere dieren. Dit burgerinitiatief toont aan dat het zin heeft om actie te voeren en dat Brussel luistert naar de wensen van Europeanen", meldt hij in een persbericht.

Toch zal het nog even duren voordat het wetsvoorstel ontwikkeld en doorgevoerd is. De Europese Commissie gaat eerst nog een openbare raadpleging houden en een studie uitzetten over de economische gevolgen voor boeren. Er komt in ieder geval financiële steun voor boeren die hun bedrijf moeten omschakelen als gevolg van de wetswijziging. De resultaten daarvan zullen bepalen of een overgangsperiode nodig is. Het doel is om eind 2023 een wetsvoorstel te presenteren en die in 2027 in te voeren.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Eierprijzen steil omhoog en op weg naar nieuw record

Analyse Grondstoffen

Krapte zorgt voor sterkere prijsstijging eieren

Analyse Grondstoffen

Duitse eieren worden snel duurder

Analyse Grondstoffen

Eierprijzen nemen toe nu zomer over is

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden