De arabicaprijs is na een kleine piek een week geleden direct scherp gedaald en is sindsdien vrij stabiel. Het oogstseizoen is zo goed als voltooid en dus gaat de blik al een klein beetje naar de oogst van volgend jaar.
De sterke stijging werd veroorzaakt door nieuws dat de wereldwijde koffie-export in augustus 1,9% lager lag dan een jaar gelegen. Ook de koffie-export voor de periode oktober tot augustus was 0,3% lager dan een jaar gelegen. De telersorganisatie in Colombia meldde het nieuws dat de export voor september 25% lager ligt dan een jaar geleden en 6,2% lager ligt voor de periode januari tot september. Dit nieuws had een positief effect op de prijs.
De scherpe daling de dag erna werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een sterke dollar, die handelaren ertoe aanzette om hun aandeel te verkopen. Ook nieuws van overvloedige regenval in Brazilië drukte de prijs. Dinsdag 11 oktober zat de prijs weer licht in de lift omdat een zwakke dollar handelaren noopte om bij te kopen om hun short positie af te dekken. Wat ook meespeelde was het feit dat de voorraad in de magazijnen van de ICE-beurs het laagste punt in 23 jaar bereikte.
Volgens het Braziliaanse adviesbureau Safras & Mercado wijzen de eerste signalen erop dat de oogst van volgend jaar een goede zal zijn, de bloesem op de eerste koffieplanten is al te zien. Vroege bloesem is in de meeste gevallen goed nieuws voor de productie, ook de weersverwachting ziet er de komende tijd goed uit. Hoewel dit geen grote impact zal hebben op het decembercontract, geldt dat mogelijk wel voor het septembercontract als deze koffie op de markt komt.
Robusta
Ook de robustaprijs kende vorige week woensdag een piek, om de dag erna te dalen, sindsdien is de prijs een klein beetje gestegen. Ook hier profiteerden de koersen van nieuws dat de koffie-export hoger ligt en daalde de prijs weer toen een sterke dollar aanzette tot het verkopen van aandelen.
Ook kwam afgelopen vrijdag het nieuws dat Vietnam tijdens het koffieseizoen 2021/2022, dat op 30 september ten einde kwam, 1,73 miljoen ton koffie heeft geëxporteerd; de hoogste export in vier jaar tijd. Vietnam is de grootste producent van robustabonen ter wereld.
Op de ICE beurs stond robusta een week geleden op $2.167 per ton, na schommelingen sloot de beurs dinsdag op $2.160 per ton. Een daling van 0,32%. Arabica stond vorige week woensdag op $4.952,68 per ton en dinsdag op $4.802,77 per ton., een verschil van 3%.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.