Slachterijen moeten bij het sluiten van overeenkomsten met afnemers rekening houden met het feit dat NVWA kampt met grote en structurele tekorten van keuringspersoneel. Het kan zijn dat bedrijven hierdoor niet de producten kunnen leveren die afgesproken waren.
Dit blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven in een zaak van vleesbedrijf Compaxo tegen de NVWA (officieel tegen 'de staat der Nederlanden'). Genoemde uitspraak is een vervolguitspraak op een eerder aanhangig gemaakte kwestie door Campaxo en ook andere vleesbedrijven .
De advocaat van Compaxo voerde aan dat vleesbedrijven of andere bedrijven die te maken hebben met keuringsdiensten, er altijd van uit mogen gaan dat wanneer er sprake is van verplichte keuringen er ook altijd capaciteit beschikbaar moet zijn.
Te kort door de bocht
Het College van Beroep vindt dat te kort door de bocht. Volgens het college had Compaxo bij het afsluiten van contracten met afnemers ook moeten kijken naar het risico dat er misschien niet genoeg keuringscapaciteit zou zijn. Het collega beoordeelt het als positief dat het vleesbedrijf al maanden van tevoren had gevraagd om extra keuringscapaciteit, en dat het eventueel zelf wilde bijbetalen voor een gegarandeerde levering van de gevraagde capaciteit. Toch is dit volgens het college geen reden om er vervolgens zonder meer vanuit te gaan dat de NVWA ook echt levert. De toezichthouder kampt namelijk al jaren met een tekort aan keuringsartsen en assistenten. Compaxo had ook niet mogen verwachten dat de NVWA personeel bij andere bedrijven zou weghalen om bij haar neer te zetten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.