In Duitsland wordt gewaarschuwd voor een tekort aan varkensvlees. Door stijgende kosten van energie, arbeid en voer dreigen varkenshouders ermee te stoppen. De sector waarschuwt bij monde van slachterij Westfleisch voor lege schappen en grote prijsstijgingen.
De prijzen van energie, voer en arbeid blijven maar stijgen, maar varkenshouders zijn niet goed in staat om de hogere kosten door te berekenen. Omdat bedrijven maar moeilijk winst kunnen maken, verkleinen veel Duitse varkenshouders hun veestapel. Ook neemt het aantal varkenshouders dat de deuren sluit toe. Dit valt af te leiden aan het Duitse slachtcijfer. Een paar jaar geleden werden er wekelijks vaak meer dan 1 miljoen stuks geslacht, dat is inmiddels teruggezakt tot circa 750.000 per week.
Tot nu toe vangt Duitsland de tekorten op met extra importen zo voerder het land dit jaar al 500.000 ton varkensvlees in. Maar volgens de Duitse varkenssector is deze oplossing niet houdbaar. Door de tekorten aan slachtvarkens begint de keten vast te lopen. De sector waarschuwt voor tekorten. "Over vier tot zes maanden kunnen her en der wel eens leeg zijn'', vertelt Hubert Kelliger van het grote Duitse coöperatieve vleesconcern Westfleisch.
Prijsstijging waarschijnlijk
Dat de prijzen van varkensvlees in Duitsland op korte termijn flink gaan stijgen, lijkt op basis van de noodsignalen niet onwaarschijnlijk. Hoe sterk de varkensvleesprijs toeneemt, is nog niet duidelijk. Volgens sommige analisten kan varkensvlees zomaar 40% duurder worden. Bij een dergelijke grote prijsstijging zouden ook de (Nederlandse) varkensprijzen kunnen meestijgen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.