De verhoging van de tarieven die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vanaf volgend jaar berekent, betekenen een flinke kostprijsverzwaring voor de vleesverwerkende industrie. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector stijgt het bedrag met €30 miljoen tot €130 miljoen, dit moet door de verwerkende industrie worden opgehoest.
De tarieven van de NVWA zijn een slepend hoofdstuk dat de vleessector al langere tijd hoofdbrekens geeft. Ondanks een uitgebreide lobbycampagne zijn hogere tarieven niet af te wenden. De COV is niet te spreken over de houding van het kabinet en zegt dat landbouwminister Piet Adema de tarieven er eigenhandig doordrukt. Daarmee ligt een verdere stijging van de voedselprijzen voor de hand, waarschuwt de belangenbehartiger. Voor bedrijven die al worden geconfronteerd met de kosteninflatie is het een flinke kluif.
In Europese regelgeving is volgens de COV vastgelegd welke kosten de overheid aan het bedrijfsleven mag doorberekenen. De ondernemers vinden dat de NVWA veel meer in rekening brengt dan is toegestaan. Hierover loopt momenteel een rechtszaak, waarover waarschijnlijk in december uitsluitsel komt.
Adema zei eerder deze maand in een Kamerbrief dat hij het nieuwe kostprijsmodel bewust doorvoert, ondanks bezwaren vanuit de sector. Hij wil namelijk tot kostendekkende tarieven komen. Wel gaat hij meer inzicht geven hoe de tarieven worden vastgesteld.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.