Wanneer energie buiten beschouwing wordt gelaten neemt de inflatie af, blijkt uit CBS-cijfers. In september was de inflatie zonder energie 5,5%, in oktober 5,1% en in november 4,1%. In februari en maart van dit jaar was dit nog 8,1%. Ook de voedselinflatie daalt verder.
Wanneer energie wel wordt meegewogen, zien we dat in de CBS-cijfers de deflatie van vorige maand (-0,4%) zich weer heeft omgezet in inflatie (+1,6%). Dit is op jaarbasis, volgens de snelle raming van het CBS waren de consumentenprijzen in november 1,1% lager dan in oktober. Hierbij plaatst het CBS de kanttekening dat door seizoensinvloeden (bijvoorbeeld duurdere vliegtickets in het hoogseizoen) ontwikkelingen maand-op-maand vaak volatieler zijn dan jaar-op-jaar.
Energie heeft al enige tijd een grote invloed op het inflatiecijfer. Daarbij komt dat het inflatiecijfer wordt vertroebeld door de nieuwe rekenmethode van het CBS die in juni van dit jaar is ingevoerd. Daarbij wordt er nu uit gegaan van de werkelijke energiecontracten, terwijl eerder gerekend werd met prijzen van nieuwe contracten. De CBS-cijfers zijn echter niet met terugwerkende kracht aangepast. Energie (inclusief brandstoffen) was volgens de CBS-berekening in november 25,3% goedkoper dan een jaar eerder. In oktober was energie op jaarbasis 40,2% minder duur dat een jaar eerder.
De inflatie van de groep voedingsmiddelen, dranken en tabak neemt ook af, van 8,7% in oktober naar 7,3% in november.
Inflatie eurozone neemt af
Volgens de HICP waarmee de inflatiecijfers binnen Europa vergeleken worden, was de inflatie over november 1,4%. In oktober was dat -1,0% en in september -0,3%. De inflatie in de hele eurozone is juist afgenomen, van 2,9% in oktober naar 2,4% in november. De inflatie in België is met -0,7% het laagst. In Duitsland is de inflatie 2,3% en in Frankrijk 3,8%.
Ook in de eurozone neemt de inflatie van voedsel, alcohol en tabak af. Van 8,8% in september, 7,4% in oktober, naar 6,9% afgelopen maand. Daarbij valt op dat onbewerkte voeding op jaarbasis wel duurder werd. In oktober was onbewerkt voedsel 4,5% duurder dan een jaar eerder, in november was dat 6,4%.
Afzetprijzen
Het CBS publiceerde vandaag ook afzetprijzen van de industrie. Die waren in oktober 5,3% lager dan in oktober 2022. Dit komt vooral door de chemie- (-16%) en aardoliesector (-18,1%). De afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie gingen wat omhoog, met 0,7%.
Ook zijn er nieuwe cijfers van de omzet van de detailhandel. Die zette in oktober 4,7% meer om dan een jaar eerder. Winkels in voedingsmiddelen zetten 6% meer om, terwijl het verkoopvolume Het verkoopvolume 1,3% lager lag. Supermarkten zetten 6,4% meer om, speciaalzaken 3,2%.
Het producentenvertrouwen is in de voedingsmiddelenindustrie in november verbeterd, net als in bijna alle branches.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.