Wie dacht dat het wel zou overwaaien met de tariefdreigingen van Trump, komt van een koude kermis thuis. Hoewel de kersverse president zijn belofte om op zijn eerste dag in het Witte Huis meteen hoge handelstarieven in te voeren niet heeft waargemaakt, gaat hij wel door met het dreigen daarmee.
Tijdens de speech waarin hij zijn beleidslijnen uiteenzette, kondigde hij gisteren aan een speciale belastingdienst op te richten voor het innen van invoerrechten. Trump noemde echter geen concrete percentages en landen waar dit voor zou gaan gelden. Tijdens zijn campagne en na zijn verkiezing dreigde Trump met invoerrechten van 60% voor Chinese goederen, 25% voor Mexico en Canada, een 'hoog tarief' voor Denemarken en 10% tot 20% voor de rest van de wereld.
Tijdens de ondertekeningsceremonie op zijn eerste avond als president heeft Trump wel gezegd om per 1 februari een handelstarief van 25% op te leggen aan Mexico en Canada. Deze buurlanden vormen samen met China de top 3 van belangrijkste handelspartners van de Verenigde Staten.
Speciale belastingdienst voor invoerrechten
In zijn inaugurele speech zei Trump gisteren dat hij gelijk begint met de hervorming van het handelssysteem van de VS 'om Amerikaanse arbeiders en gezinnen te beschermen'. Daarvoor wordt een External Revenue Service (externe belastingdienst) opgericht om 'alle tarieven, heffingen en inkomsten te innen'. Trump: "In plaats van belasting te heffen onder onze inwoners om andere landen te verrijken, zullen we tarieven en belastingen opleggen aan buitenlandse landen om onze burgers te verrijken (…) Er zullen enorme hoeveelheden geld in onze schatkist stromen, afkomstig uit buitenlandse bronnen."
United States-Mexico-Canada Agreement onder de loep
In het 'America First-handelsbeleid' dat Trump heeft ondertekend, staat dat de regering een onderzoek gaat doen naar 'oneerlijke handelspraktijken van andere landen' en adviseren welke maatregelen dit kan verhelpen. Bestaande handelsovereenkomsten worden geëvalueerd, waaronder de United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) die in juli 2026 op de planning staat hernieuwd te worden. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de impact van de USMCA op Amerikaanse werknemers, boeren, veehouders, dienstverleners en andere bedrijven én of de VS wel in de overeenkomst moet blijven.
Over China staat er dat er wordt beoordeeld of het land zich aan de handelsovereenkomst houdt. Aan de hand van de bevindingen zal advies worden gegeven 'tot en met het opleggen van tarieven of andere maatregelen indien nodig'. Dat klinkt een stuk minder stellig dan tarieven opleggen van 60% zoals Trump tijdens zijn campagne meerdere malen aankondigde.
Nog niet klaar voor invoeren handelstarieven
CNN tekent op dat toen Trump gisteren tijdens een ondertekeningsceremonie in het Oval Office in het Witte Huis werd gevraagd naar het heffen van extra tarieven voor China, zei dat de uitgebreide tarieven die hij tijdens zijn eerste termijn heeft opgelegd nog steeds van kracht zijn. Over mondiale tarieven zei hij volgens CNN: "Dat kan, maar we zijn er nog niet klaar voor."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.