Shutterstock

Achtergrond Witte kool

Witte kool kruipt uit het dal na corona

29 September 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De markt voor witte kool kruipt weer uit het dal. Daarin zat het na de dalende afzet aan het foodservicekanaal als gevolg van de coronamaatregelen. Al met al is de gehele markt door het handelsembargo met Rusland van een paar jaar geleden en de lage prijzen in het verleden, in heel Europa wat afgenomen. "Het positieve sentiment groeit weer," aldus teler Joris de Boer uit 't Veld (Noord-Holland).

Richard Kruijer van bemiddelingsbureau Tuindersbelang onderstreept dat er de afgelopen jaren minder witte kool aangeplant is. "Dat komt vooral doordat arbeid duurder is geworden. De prijs was lange tijd ook niet goed. Dat heeft tezamen gezorgd voor een daling van het areaal." Dit heeft een enigszins positief gevolg, want de prijs is nu beter te sturen, meent Kruijer. "Nederland staat erom bekend kwaliteit te leveren, en (naast kool) ook peen, ui en broccoli te telen. Dat maakt ons aantrekkelijker." Hij geeft aan dat de vraag uit heel Europa komt, in plaats van alleen West-Europa. "Israël, Servië, Italië, Kroatië, Engeland en Spanje tonen veel interesse." 

Kruijer meldt dat de vroege kool al weg is, wat voor de bewaring gunstig is. "De late kool staat een beetje te spartelen, want het is droog. De prijs stijgt nu wat, omdat minder wordt aangeboden. Het ziet ernaar uit dat het geen topoogst wordt. De vraag is welk groeiseizoen we hierna gaan krijgen. Als de temperatuur boven de 15 graden blijft en het regent, gaat het goed. Maar er zijn veel percelen deze zomer verregend. Afwachten dus." Op contractbasis liggen de prijzen nu rond €0,30 per kilo. Dat is volgens de telersorganisatie wel 'goed' te noemen.

Positieve sentiment groeit
Joris de Boer, mede-eigenaar van A.S De Boer BV, teelt op 150 hectare witte-, rode- en spitskool. Volgens De Boer is de markt verzadigd. "In heel Europa is een krimp zichtbaar door het handelsembargo met Rusland." Daarnaast is volgens de teler in 2018 minder geteeld door de droogte. "De prijzen voor witte kool waren een jaar lang 'sky high' in die tijd, en dus werd meer aangeplant. Daarna kwam de coronacrisis, waardoor de prijzen anderhalf jaar niet echt 'makkelijk' waren. Inmiddels is de markt weer hersteld."

Volgens De Boer groeit het positieve sentiment, en is er weer vraag uit de horeca en foodservice. "Daar telen wij vooral voor. Ons product wordt veel gebruikt in restaurants, in bijvoorbeeld rauwkost. De oogst van vroege kool is inmiddels weg. De prijzen staan nog steeds onder druk, maar de vraag blijft wel aanwezig." 

Specialisme
De Boer geeft aan dat door het koude voorjaar en de natte julimaand, de kilo-opbrengsten per perceel duidelijk minder zijn. "En dan is het nu al een paar weken zeer droog, waardoor de bewaarkool nog op zich laat wachten. We willen een tandje bijschakelen, maar dat gaat (nog) niet, omdat de groei stilstaat. Alles is natuurlijk een paar weken later aangeplant door het natte voorjaar. Plus dat in sommige percelen groeischade is ontstaan door regen in de zomer."

De koolteler geeft aan dat hij geluiden hoort van plantenkwekers dat er in Duitsland, Nederland en Polen ruim 10% minder kool is aangeplant dit jaar. "De markt is al jaren uit balans, dus dat is goed. Dan moeten Nederlandse telers niet volgend jaar massaal gaan bijplanten door betere prijzen", lacht hij. "Sowieso is deze teelt echt een specialisme. Het wordt niet makkelijker met het veranderende middelenbeleid en personele uitdagingen."

West-Friesland bakermat van witte kool
Witte kool wordt in Nederland geteeld op zo'n 1.500 hectare. De teelt vindt vanouds vooral plaats in West-Friesland; maar liefst 90% van het totaal is hier te vinden, met een productie van 117 miljoen kilo. Kool wordt in verse vorm verkocht in Nederland. Buiten ons eigen land zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste afzetmarkten. Bewaarkool wordt met name geteeld op Langedijk en Opperdoes, waar van oudsher ook de afzet plaatsvindt.

Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis: "Witte kool lijkt in Nederland niet zo'n veel gegeten groente, maar dat is onjuist. Dit komt door het feit dat witte kool in verschillende verschijningsvormen te koop is. Het is één van de meest veelzijdige groenten. Het is bijvoorbeeld ook de basis voor zuurkool. Verder is het terug te vinden als veelvoorkomend ingrediënt in roerbakmixen en is de groente zowel als kool of vers gesneden product te koop."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden