De oorlog in Oekraïne heeft voor een ware run op zonnebloemolie gezorgd. De krapte in die markt slaat nu door naar olijfolie. In Spanje is de prijs voor extra vergine olijfolie afgelopen maand met 10% gestegen. Toch wordt voor krapte in de markt van olijfolie niet gevreesd.
Rusland en Oekraïne zijn goed voor ruim 60% van de wereldproductie van zonnebloemolie en voor meer dan 70% van de export van dat product. Als gevolg hiervan zijn de prijzen voor zonnebloemolie door het dak gegaan. De Mintec Benchmark Price kwam dinsdag 22 maart uit op €2.178 per ton. Dat is 52% meer dan één maand geleden en 58% meer dan dezelfde maand één jaar eerder. Niet gek dus dat landen op zoek zijn naar alternatieven. Maar ook palmolie, koolzaadolie en raapzaadolie zijn ontzettend hard in prijs gestegen. En dus wordt de horizon nog verder verbreed.
Volgens analisten is de binnenlandse vraag naar olijfolie in Spanje – de grootste producent én exporteur ter wereld – als vervanging van zonnebloemolie toegenomen. Dit terwijl olijfolie wereldwijd de minst geconsumeerde eetbare olie is, met een aandeel van 3,2%. De extra vraag is wel direct terug te zien in de prijzen. De prijs voor extra vergine olijfolie kwam vrijdag 18 maart uit op €3.700 per ton. Dat is een stijging van 10,4% in vergelijking tot vorige maand en een plus van 27,6% ten opzichte van dezelfde maand één jaar eerder.
Geen angst voor tekorten
Overigens wordt niet gevreesd voor extreme tekorten aan olijfolie. Spanje zelf produceert namelijk meer dan het verbruikt en exporteert ongeveer 33% van de totale productie. Daarbij zal de Europese productie in seizoen 2021/2022 met 8% stijgen, tot 2,2 miljoen ton. Er kan dus voldaan worden aan de toegenomen vraag, is de mening van analisten. Mocht de vraag door het dak gaan, dan is het een ander verhaal. De beginvoorraden zijn immers klein. Maar dat is nog koffiedik kijken.