Shutterstock

Analyse Palmolie

Boeren protesteren tegen exportverbod op palmolie

18 Mei 2022 - Kimberly Bakker

Sinds 28 april hanteert Indonesië een exportverbod op eetbare oliën, waaronder palmolie. Maar dit verbod valt niet bij iedereen in goede aarde. De kleine producenten vrezen voor hun levensonderhoud en gingen daarom afgelopen week in protest.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een van de voornaamste doelen voor het exportverbod op eetbare oliën is het verlagen van de binnenlandse prijzen, tot onder de 14.000 Indonesische roepie per liter. Omgerekend gaat het om een streefbedrag van $0,95 per liter. Tot op heden is de maatregel nog niet succesvol gebleken. Afgelopen vrijdag (13 mei) stond de binnenlandse prijs voor frituurolie gemiddeld namelijk op 17.300 roepie per liter, oftewel $1,18 per liter. Hoewel dat al wel iets lager is dan één maand geleden, is het nog altijd fors hoger dan in juli. Toen stond de prijs op 13.300 Indonesische roepie.

Levensonderhoud onder druk
Het uitblijven van resultaten is een van de redenen waarom Indonesische palmolieboeren nu in protest gaan. De prijzen van trossen vers fruit zijn gekelderd uit angst dat het land niet genoeg opslagcapaciteit heeft. Dit is iets wat analisten eerder ook al lieten doorschemeren. Gemiddeld gaat het om een prijsdaling van ongeveer 4.000 Indonesische roepie per kilo naar 1.200 roepie per kilo. Omgerekend is dat een daling van $0,27 per kilo naar $0,08 per kilo. "Het effect van deze prijsdaling is enorm, vooral voor de kleine boeren. Zij hebben immers vaak geen andere inkomstenbron", aldus Mansuetus Darto van de Indonesian Oil Palm Farmers' Union bij Al Jazeera.

Daar komt volgens insiders nog eens bij dat de inputkosten hard stijgen. "Wij kunnen onze plantages niet meer goed verzorgen, omdat de prijs voor kunstmest met 300% is gestegen. Vroeger kostte 50 kilo kunstmest omgerekend ongeveer $20,51. Dat is nu ruim $68 per 50 kilo. Waar moeten we dat geld vandaan halen als onze trossen verkocht worden voor 'slechts' $0,12 tot $0,14 per kilo?", aldus een van de protesterende boeren bij de eerdergenoemde nieuwssite. Volgens analisten is het van belang dat Indonesië investeert in raffinaderijen om erger te voorkomen.

Notering kiest zijwaartse beweging
De Mdex-notering voor palmolie reageert overigens niet sterk op de huidige situatie in Indonesië. Donderdag 12 mei sloot de koers op 6.990 Maleise ringgit per ton. Omgerekend is dat een bedrag van $1.592 per ton. Al sinds 9 mei beweegt de palmolienotering rond het niveau van 7.000 Maleise ringgit per ton. Analisten verwachten dat dit voorlopig ook zo zal blijven. Dat heeft onder meer te maken met de eerdergenoemde beperkte opslagcapaciteit in Indonesië. Daardoor ontstaat de vraag hoelang het exportverbod daadwerkelijk houdbaar is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden