Nederlanders aten in 2021 net iets meer vlees dan het jaar ervoor, zo blijkt uit het jaarlijks onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van Wakker Dier. Hoewel de vleesconsumptie toeneemt, eet de gemiddelde Nederlander wel minder vlees dan voor de coronacrisis.
De Nederlandse vleesconsumptie is in 2021 iets gestegen ten opzichte van 2020. Per hoofd van de bevolking aten Nederlanders 76,1 kilo. In 2020 was het vleesverbruik iets lager met 75,9 kilo. De onderzoekers spreken van 'vrijwel stabiele vleesverbruikscijfers in beide coronajaren 2020 en 2021.' Voor de pandemie aten Nederlanders gemiddeld jaarlijks zo'n 2,5 kilo meer.
Nederlanders aten afgelopen jaar iets meer varkens- en rundvlees. Pluimveevlees was minder in trek. Varkensvlees is nog altijd het meest populair en zorgt voor de helft van de gemiddelde vleesconsumptie per persoon, gevolgd door pluimvee- en rundvlees.
De afzet van vlees via de retail daalde vorig jaar, maar daar stond een stijging in de foodservice tegenover. Dit komt doordat de coronamaatregelen afgelopen jaar soepeler waren dan in 2020, waardoor Nederlanders vaker buiten de deur aten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.