Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Bulgarije beperkt import zonnebloempitten

22 September 2023 - Max van der Heijden

Bulgarije heeft de import van zonnebloempitten uit Oekraïne aan banden gelegd en bezwijkt daarmee onder druk van de eigen boeren. Dat maakte Premier Mykola Denkov eerder deze week.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij een persconferentie zei de premier dat hij zijn Oekraïense tegenhanger Denys Shmyhal zou laten weten dat hij van plan was om een importquotum op zonnebloempitten uit Oekraïne in te voeren. Zolang het quotum van toepassing is, mogen de pitten niet ingevoerd worden. 

Eerder legden Polen, Hongarije, en Slowakije al de import van granen uit Oekraïne aan banden nadat een eerder importverbod dat door de Europese Unie ondersteund werd ten einde kwam. Bulgarije en Roemenië voerden niet op eigen houtje een verbod in. Dat laatste land laatste schijnt tijdelijke beperkingen te overwegen. 

De keuze van de Bulgaarse regering om geen exportbeperkingen in te voeren zorgde ervoor dat de boeren de straat op gingen en de weg blokkeerden uit protest tegen het uitblijven van een verbod op de import van zonnebloempitten, tarwe, maïs en raapzaad uit Oekraïne.

Nu gaat Bulgarije dus een quotum op de import van zonnebloempitten invoeren. Voorlopig wordt de import geheel aan banden gelegd, maar op termijn moet die worden aangepast op basis van de Bulgaarse oogst. De hoeveelheid wordt door lokale producenten en verwerkers in samenspraak bepaald. 

Waar het gaat over de import van tarwe, maïs en raapzaad gaat Denkov in gesprek met Oekraïne en de Europese commissie. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden