De prijzen van de meeste eetbare oliën hebben de prijsstijgingen bij minerale olie gevolgd na de aanval op Israël van afgelopen weekeinde. Sojaolie doet evenwel nog niet mee, niet op de beurs in Chicago en niet in China.
Een duidelijke verklaring daarvoor is nog niet gegeven, maar het lijkt erop dat de uitzonderlijk grote productie van sojabonen in Brazilië en de daarop volgende recordexport er veel mee te maken hebben. In de voorbije weken zijn zowel de noteringen voor sojabonen als voor sojaolie wereldwijd gedaald.
Brazilianen nemen over
In de Verenigde Staten is er ook een goede productie van zowel soja als van sojaolie geweest, en daar dalen ook de prijzen. Mede omdat de VS dit jaar veel minder heeft kunnen exporteren dan anders, wat weer veel te maken heeft met de recordoogst in Brazilië. Er is zo'n 20% meer geoogst dan vorig jaar. De Brazilianen nemen de ene na de andere exportmarkt over.
Grootexporteur van sojaolie Argentinië wil ondertussen wel meer verkopen, maar daar worstelen de oliemolens (crushers) met de gevolgen van een torenhoge inflatie en overheidsbeperkingen in reactie daarop. Bedrijven moeten hun verdiensten met export afrekenen met de staat tegen een vaste wisselkoers (die niet heel gunstig is). Exporteurs van sojaolie mogen nu wel een deel van de verdiensten vrij behouden, maar het helpt kennelijk nog niet genoeg.
Indiase oogst leidt door droogte
Er zijn intussen ook andere ontwikkelingen om de koers van sojaolie toch te laten oplopen (naast de oorlogssituatie tussen Hamas en Israël). Zoals een lager dan verwachte oogst van soja in India, waardoor dit land wellicht toch extra zal gaan importeren. Dit heeft evenwel nog geen effect op de prijsontwikkeling.