Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Melkpoeder wint terrein op hogere Global Dairy Trade

20 Augustus 2024 - Wouter Baan

Dat de boterprijzen gingen stijgen op de Global Dairy Trade die vandaag (dinsdag) plaatsvond, lag in lijn der verwachting. Dat ook de melkpoeders een flinke stap naar boven zetten, is daarom des te opvallender. Met enkel plussen op de borden is de stemming heel positief.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Helemaal zonder kleerscheuren komt de toonaangevende zuivelveiling overigens niet uit de strijd, want cheddar noteert een min van 0,2%. Effectief komt dit neer op een daling van slechts $1 tot $4.274 per ton. Dit mag dus eigenlijk geen naam hebben. Overall gezien stijgt de gemiddelde prijs met 5,5% tot $3.920 per ton.

Melkpoeders behoorlijk duurder
De melkpoeders en ook mozzarella trekken de meeste aandacht naar zich toe. Volle melkpoeder stijgt met 7,2% tot $3.824 per ton. Daarmee is de dip van de afgelopen maanden teniet gedaan. Opvallend is het grote prijsverschil tussen Europees en Nieuw-Zeelands product. Melkpoeder afkomstig van de Belgische aanbieder Solarec werd voor liefst $1.000 per ton boven het marktgemiddelde verhandeld.

Na drie prijsdalingen op rij stijgt ook mager melkpoeder weer: met 4% tot $2.636 per ton. Hier is het prijsverschil tussen Nieuw-Zeelands product en Europese mager melkpoeder dan weer nagenoeg niets. Het is overigens niet waarschijnlijk dat Chinese kopers achter de marktopleving zitten, gezien het Aziatische land zelf met een overschot aan melkpoeder kampt.

Ook mozzarella zet een grote stap, net als tijdens de vorige veiling in augustus. Met een stijging van 5% klimt deze kaassoort op tot $4.810 per ton. Dit is het hoogste niveau ooit bereikt op de GDT, maar mozzarella wordt pas sinds afgelopen december op het handelsplatform aangeboden.

Boter en AMF stijgen ook
Boter en AMF zetten ook respectabele prijsstijgingen neer. Boter stijgt met $3,7% tot $6.706 per ton. Historisch gezien is dit een hoog prijsniveau, maar nog niet in de buurt van het recordniveau dat afgelopen juni werd gerealiseerd. Wel is de stijging een signaal dat boter ook op de wereldmarkt erg vast is.

Boter van Solarec ging voor het oktober-contract voor $8.500 per ton van de hand. Dit schetst de potentie voor wat er nog mogelijk is voor Europese boterprijzen in de komende maanden. Op basis van de huidige wisselkoers zouden de boternoteringen dan nog een paar honderd euro per ton kunnen stijgen. Ook op de langere termijn lijkt de botermarkt vast. In het kielzog van boter stijgt AMF met 4,7% tot $7.244 per ton.

Volume nipt lager
De stijgende prijzen hebben wel invloed op het verhandelde volume dat met 34.916 een stapje terugdoet. Op basis van het seizoenspatroon is dat een ongebruikelijke daling, hoewel het volume an sich nog steeds hoog te noemen is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden