DMK

Analyse Grondstoffen

Melkpoedermarkt klimt langzaam uit een dal

21 Augustus 2024 - Wouter Baan

Waar boter en kaas (in mindere mate) al langere tijd floreren, kan dat van de melkpoedermarkt niet gezegd worden. De markt oogde de laatste maanden tandeloos, maar lijkt nu langzaam maar zeker toch uit zijn schulp te kruipen. Niet alleen in Europa, maar ook elders op de wereld.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruime voorraden en een traag lopende export richting China zorgden de afgelopen maanden voor een wat gelaten stemming in de melkpoederhandel. De stemming op de markt is nog steeds niet 'je van het', maar er zijn wel signalen dat het iets verbetert. In de afgelopen weken was dit al voorzichtig te zien en het werd begin deze week nog eens bevestigd op de Global Dairy Trade, waar volle melkpoeder onverwacht de grootste stijger was. Ook mager product zette een noemenswaardige stap omhoog.

Hoogste niveau sinds februari
De DCA-notering van magere melkpoeder is intussen opgeklommen tot €2.395 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds juni. Met €905 per ton noteert weipoeder zelfs op het hoogste niveau sinds februari. Ook in de Verenigde Staten lopen de prijzen op. De melkpoedermarkt geniet steun van de extreem wilde zuivelmarkt, wat met name op de vetkant tot uiting komt. Boter is door extreem krappe voorraden intussen opgeklommen tot (bijna) recordniveaus, net als room die eveneens schaars is.

Op zichzelf bekeken is de melkpoedermarkt niet zo grillig als de andere zuivelmarkten. De voorraden worden nog steeds als ruim omschreven, hoewel de Algerijnse inkooporganisatie Onil eerder deze maand met 25.000 ton magere en 50.000 ton volle melkpoeder behoorlijke volumes in Europa heeft opgekocht.

China koopt minder
De afzet van magere melkpoeder buiten Europa is volgens exporteurs teleurstellend. Dit blijkt ook uit cijfers van Eurostat: in de eerste helft van 2024 verkochten Europese lidstaten 389.000 ton op de wereldmarkt, dit is krap 10% minder dan vorig jaar. Vooral China importeerde met 16.000 ton dramatisch weinig. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog bijna 50.000 ton. Sinds 2013 was de Chinese import in de eerste van een jaar niet zo slecht als nu. Heel gek is dit niet, want China zit zelf met een melkpoederberg in de maag. De Europese export van weipoeder gaat overigens veel beter en boekte in mei nog een recordvolume, zoals we al eerder schreven. Mogelijk zitten er ook wat 'dumpverkopingen' in de exportcijfers verwerkt, want de voorraden in de markt worden immers als ruim omschreven.

Of de melkpoederprijzen in de komende weken blijven stijgen, is lastig in te schatten. Zoals gezegd is de markt op zichzelf gezien tandeloos, maar mogelijk kan er geprofiteerd worden van de aanzuigende kracht die boter en kaas op melkpoeder hebben.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden