Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Vogelgriep blijft eiermarkt Verenigde Staten plagen

Gisteren 10:00 uur - Matthijs Bremer

De prijs van eieren in de Verenigde Staten is de laatste maanden weer behoorlijk volatiel. Door vogelgriep en een hoger aanbod stijgt de prijs zo nu en dan aanzienlijk. Daar staat tegenover dat de prijzen eerder dalen, omdat de markt meer op de ziekte is ingesteld.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze zomer schommelde de Amerikaanse eierprijs stevig heen en weer. Op 12 juli werden eieren nog voor $2,33 per dozijn verhandeld. 4 september steeg de prijs tot het hoogste niveau van het jaar, naar $4,42. Inmiddels is de notering weer flink onderuitgegaan. Op dinsdag 24 september was de prijs van eieren tot $2,29 per week gedaald.

In tegenstelling tot Europa blijft de Verenigde Staten flink last houden van vogelgriep. Met name in de legveehouderij zorgt dat voor problemen, aangezien de rondes aanzienlijk langer duren dan in de vleeskuikenhouderij. Sinds het begin van het jaar werden in de Verenigde Staten 18,7 miljoen legkippen geruimd. Het gevolg daarvan is dat het aantal leghennen met 3% afnam tot 371 miljoen kippen, zo blijkt uit data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De eierproductie was in juni 2% lager dan in dezelfde maand in 2023.

Dat de prijzen in augustus zo ontspoorden komt met name door een relatief recente stijging van het aantal vogelgriepbesmettingen. Met name in mei werden behoorlijk wat legkippen geruimd. In die maand verloor de markt maar liefst 5,6 miljoen legkippen. Dit werd in augustus gemerkt omdat het tot 22 weken kan duren voordat een legkip productief is.

De vraag stijgt
De lagere productie gaat samen met een aanzienlijk hogere vraag. De vraag naar eieren is in augustus vergeleken met dezelfde maand in 2023 met 5% gestegen. In augustus 2024 werden in de Verenigde Staten maar liefst 237 miljoen eieren aan consumenten verkocht. In de Amerikaanse vakmedia is te lezen dat dergelijke verkoopcijfers sinds de start van de coronapandemie niet meer voorkwamen. In die periode werden op grote schaal eieren gehamsterd. Daar komt nog bovenop dat de export in 2024 groter is dan verwacht. Voor de eerste vier maanden van het jaar althans, want recentere data is nog niet bekend. In de eerste vier maanden van het jaar was de export 22% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

Dat de prijs nu ook zo snel weer daalt, komt doordat de markt steeds meer is ingespeeld op nieuwe besmettingen. De markt is steeds beter in staat om buiten de reguliere rondes nieuwe hennen te plaatsen, en dat is in de cijfers over deze periode terug te zien. In mei steeg het aantal plaatsingen met 4% ten opzichte van dezelfde maand in 2023. Overigens was dat niet het moment dat de toename van het aantal eieren op het hoogtepunt lag. In april was het aantal plaatsingen zelfs 5,4% hoger. In de laatst bekende maand, juli werden 4% extra legkippen geplaatst.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden