Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Torenhoge boterprijzen houden geen stand

Eergisteren 17:00 uur - Wouter Baan

Nadat de boterprijzen in de voorbije maanden tot niet eerder bereikte hoogtes zijn gestegen, volgt er nu een correctie. Ondertussen stijgen de boterprijzen in het winkelschap nog wel verder. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ommekeer in de markt, die sinds de laatste week van september zichtbaar is, lijkt vooral een kwestie van sentiment. Nu de markt daalt, trekken kopers hun biedingen weer in. Verkopers komen juist met extra aanbod op de proppen. De correctie kan gezien worden als een gezonde ontwikkeling op de hectische marktsituatie van de afgelopen maanden, waarbij de prijzen opliepen tot ruim boven €8.000.

Kentering in markt
Inmiddels ligt de dagmarkt voor levering in het vierde kwartaal weer onder €7.500, zo geven insiders aan. Dit betekent dat de prijsdaling bijna net zo krachtig is als de opleving die we recent zagen. De notering van DCA zit nog niet op dit niveau, maar stevent wel op een flinke correctie af. Waar de bodem in de markt komt te liggen, is nu nog lastig aan te geven. De botermarkt was in de laatste maanden wel vaker onvoorspelbaar.

De voorraden worden nog steeds als krap omschreven. Daarbij is de kerstvraag aanstaande en zit de melkaanvoer in Noordwest-Europa bijna in het seizoensmatig dal dat in november wordt bereikt. Deze ingrediënten doen vermoeden dat de boterprijzen in de komende maanden historisch hoog blijven, maar de recordniveaus laat de markt nu wel achter zich.

Aldi verhoogt prijzen stevig
De boterprijzen in het winkelschap anticiperen intussen op de opgelopen prijzen sinds augustus. Zo heeft prijsvechter Aldi in Duitsland de prijzen van 250 gramverpakking onder het eigen merk Milsani per 1 oktober met €0,30 verhoogt naar €2,39. Volgens Duitse media is dat een record. Andere supermarktketens volgen vermoedelijk dit voorbeeld, ook in andere Europese landen.

Of dit leidt tot vraaguitval is bij voorbaat lastig te zeggen. Doorgaans is de vraag naar (bak)boter in de wintermaanden hoger dan in de zomer.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden