Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolie prijs stijgt, uitstel ontbossingswet in zicht

Gisteren 12:00 uur - Alex Jurvillier

De koersen van de palmolienoteringen van Maleisië en Rotterdam lopen sterk uiteen. De CIF Rotterdam steeg de afgelopen dagen een aantal keren vlot op en neer, om vervolgens met een opwaartse beweging te eindigen. Terwijl de notering van Maleisië eerst haar opwaartse trend sterk doorzette om daarna naar beneden te corrigeren. De notering van Maleisië stipte even het hoogste punt aan sinds halverwege 2022. Daarnaast kwam het nieuws dat de ontbossingswet mogelijk met een jaar wordt uitgesteld.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Palmolie noteerde op 1 oktober $1.170 per ton op de CIF Rotterdam. Maleisië noteerde op 2 oktober 4.006 Maleisische ringgit (ongeveer €858).

Volgens de laatste update van het dashboard van de Europese Commissie is sojaolie in september gemiddeld goedkoper dan palmolie. Voorheen was palmolie de goedkoopste. Wat volgens analisten meespeelt, is dat de oogstverwachtingen voor soja beter zijn dan die van palmvruchten.

De Europese Commissie wil de invoering van de ontbossingswet (EUDR), die ook betrekking heeft op palmolie, met een jaar uitstellen. Als het Europees Parlement en de lidstaten ermee instemmen wordt de wet voor grote ondernemingen van toepassing op 30 december 2025 en voor het mkb op 30 juni 2026.

De druk op de Europese Commissie was groot, daar veel bedrijven lieten weten meer tijd nodig te hebben om de nieuwe wetgeving te implementeren. Als de invoering niet wordt uitgesteld, moeten bedrijven vanaf 30 december 2024 kunnen aantonen dat er bij de productie van de palmolie die zij importeren of verhandelen geen ontbossing heeft plaatsgevonden. 

Meer uitleg over definities in ontbossingswet
De Europese Commissie publiceerde gisteren ook aanvullende informatie met onder meer verduidelijkingen van definities in de wet zoals 'bosdegradatie', 'exploitant' en 'in handel brengen'. Dit moet de onduidelijkheid over de interpretatie van de nieuwe wetgeving wegnemen. Er zijn ook verdere richtsnoeren op gebied van traceerbaarheidsverplichtingen. Ook wordt er op een speciale website uitgelegd aan welke (lichtere) verplichtingen kleine bedrijven moeten voldoen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden