Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Wegvallen Pools melkvet geeft markt 'reality check'

27 Februari 2025 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt lijkt van deze week niet zo heel spannend, maar toch zit er in alle signalen vanuit de markt een soort van 'reality check' verborgen. Veel prijzen voor zuivelgrondstoffen zijn namelijk een beetje aangetrokken, en die van melkvet iets meer dan gemiddeld. De les daarvan voor nu is dat er weinig rek zit in het aanbod, behalve nog steeds voor gewone melkpoeders. Die blijven stabiel geprijsd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De directe aanleiding voor de veranderingen lijkt in het weer van de markt verdwijnen van goedkope Poolse en Baltische room en boter.

Het aanbod is er niet meer en de prijzen daar zijn gestegen naar het West-Europese niveau. Ook is er nog geen vervangend goedkoop boteraanbod uit bijvoorbeeld Ierland beschikbaar.  Alleen in de Verenigde Staten is nog behoorlijk goedkoop melkvet beschikbaar, maar voordat dit op de Europese markt kan verschijnen, moeten ook nog diverse hobbels worden genomen.

Daarmee ligt de vraag wel duidelijk op tafel waar nog rek zit in de zuivelmarkt. Zijn of komen binnenkort nog veel extra volumes melk op de markt, of zit er voorlopig geen grote verruiming van het aanbod in?

Veel marktanalisten vertrouwen bij het beantwoorden van deze vraag op patronen uit voorgaande jaren en denken dat het vroeg of laat wel goed komt met het zuivelaanbod en dat de prijzen van boter, kaas en andere producten dan wel gaan dalen. Het blijft een mogelijkheid, met name ook als het weer snel omslaat. Toch zijn er ook diverse aanwijzingen dat het dit jaar misschien toch iets anders gaat. De aanvoercurves voor melkleveranties in zowel Nederland, Duitsland als Frankrijk voorspellen tot nog toe niet veel goeds. Dat komt niet alleen door het weer of de temperatuur. Ook spelen na-ijleffecten mee van blauwtong en zijn er ook steeds minder boeren.

Concreet naar de situatie van nu is het zo dat wie extra melk, room of concentraat wil hebben, daarvoor toch extra moet betalen. Een klein beetje extra vraag stuwt de prijs snel op, ook bij magere melkconcentraat en spotmelk.

Dat geldt ook voor de kopers van kaas en boter. Er zijn niet veel voorraden, behalve wellicht van melkpoeders.

De prijs van magere melkpoeder blijft al heel lang relatief laag. Ook omdat er vrij weinig export is. Vorige week was er weer een exporttender voor levering aan Algerije. Daarbij hebben Europese partijen naar verluidt zo'n 30.000 ton magere melkpoeder en 15.000 ton vol poeder verkocht, maar ook dat veroorzaakt eigenlijk geen rimpeling in de markt. 

Het is wachten tot het moment daar is dat er door een lage poederproductie te weinig voorraden worden aangevuld en op die manier de markt een keer schoon raakt, zoals het ook op de markt voor gewone weipoeders lijkt te gaan. Daar hebben kaasproducenten in elk geval nog het geluk dat de wei nu voor hoge prijzen weggaat naar de ingrediëntenindustrie. Die kan haar producten voor dure eiwitdrankjes en speciaalproducten voor senioren, sporters en kinderen bijna niet aanslepen.   

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden