Op de rundveemarkt blijft de krapte overheersen, maar de prijsstijging is minder stevig dan voorgaande weken. De ruimte voor prijsverhogingen neemt af, omdat de vraag naar rundvlees langzaam af begint te nemen. Dit leidt tot chaos de vleesmarkt nog altijd, vooral waar het gaat om snippers.
Wederom nemen de runderprijzen in alle categorieën een adempauze. De laatste weken begint zich voorzichtig een patroon af te tekenen: na kortstondige stijgingen van 10 cent per week stabiliseert de prijs telkens tijdelijk. De rundvleesmarkt blijft zeer krap, maar het tempo van de prijsstijgingen aan het einde van de winter is voorlopig tot stilstand gekomen. Langzaam maar zeker vertaalt het hoge prijsniveau zich in een afnemende vraag naar rundvlees. Dat remt ook de ruimte af voor verdere verhogingen van de veemarktprijzen.
Ingewijden in de markt hebben over het algemeen een van deze twee scenario's voor ogen. Een deel verwacht dat de prijzen op de vee- en vleesmarkten hooguit nog een maand zullen stijgen, aangezien in alle segmenten duidelijke tekenen van vraaguitval zichtbaar zijn. Anderen voorzien juist een aanhoudende prijsstijging tot na de zomer. Volgens hen zal het barbecueseizoen de vraag naar biefstukdelen en snippers voldoende ondersteunen om de markt op peil te houden. Met deze twee producten wordt op het moment vrijwel heel het karkas verwaard. Buiten deze twee typen producten loopt de afzet moeizaam.
Volgens ingewijden in de markt is het inmiddels geen uitzondering meer dat stoofvleesdelen worden meegedraaid in het gehakt. Dat onderstreept hoe sterk de vraag naar deze onderdelen onder druk staat. Voor slachterijen en uitsnijders blijkt het financieel aantrekkelijker om dergelijke producten af te waarderen en tegen de hoge snipperprijzen te verkopen, dan om ze in te vriezen voor later gebruik.
Chaos overheerst
De rundvleesmarkt laat zich het best omschrijven als uiterst chaotisch. Handelaren melden dat de uitbetalingsprijzen voor vee sterk uiteenlopen. In sommige gevallen wordt voor hoogwaardig vee meer betaald dan wat andere slachterijen bieden voor dieren van aanzienlijk lagere kwaliteit. De officiële noteringen zijn dan ook niet meer dan gemiddelden. Volgens handelaren wordt er op dit moment regelmatig tot 60 cent boven of onder deze richtprijzen betaald, afhankelijk van de partij, kwaliteit en onderhandelingspositie.
Ook op de vleesmarkten heerst op dit moment grote onrust, met name aan de onderkant van het segment. Vooral de prijzen van snippers laten een grillig beeld zien; er is nauwelijks een lijn in te ontdekken. In de markt wordt gesproken over prijsverschillen die oplopen tot wel €4 per kilo. Opmerkelijk is dat snippers van U- of zelfs E-kwaliteit soms lager zijn dan die van O-kwaliteit. De beschikbaarheid van vlees lijkt daarmee zwaarder te wegen dan de kwaliteit zelf - een opvallende ommekeer ten opzichte van een maand geleden, toen juist hoogwaardige kwaliteit nog duidelijk werd beloond. Voor luxere delen, zoals picanha en biefstuk, is de situatie een stuk stabieler. Afnemers betalen hiervoor nog altijd grofweg dezelfde prijzen.
Importen lopen terug
Ondertussen worden de gevolgen van de krapte steeds zichtbaarder op de internationale markten. Volgens Eurostat daalde het exportvolume in februari 2025 met 7,6% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Ondanks deze terugval steeg de waarde van het product fors: de gemiddelde importprijs per ton nam met 13,9% toe tot €5.280. Om het tekort op de Europese markt enigszins te compenseren, bleef het importvolume nog licht stijgen. In februari werd 21.000 ton rundvlees ingevoerd, een toename van 4,7% vergeleken met februari 2024. Deze groei viel echter duidelijk lager uit dan in januari, toen de import nog met 8,6% toenam.