Shutterstock

Opinie Joost Derks

Lira verder onder druk dit jaar?

16 Juli 2021 - Joost Derks

De president van de Turkse centrale bank valt over een paar maanden waarschijnlijk weer in herhaling met een controversiële beleidskeuze. Veel keuze heeft hij niet, aangezien lang treuzelen hem zijn baan zal kosten.

Bij sommige zaken zie je al aankomen dat het niet goed kan aflopen. Bijvoorbeeld als iemand op een vol terras zijn stoel naar achteren schuift op het moment dat er een ober met een vol dienblad achter hem langsloopt. Dat gebeurt in een fractie van een seconde, maar bij Sahap Kavcioglu is maanden van tevoren al duidelijk dat de kans groot is dat het goed mis gaat. Kavcioglu is sinds 20 maart de president van de Turkse centrale bank. In de afgelopen weken heeft hij er al een paar keer op gezinspeeld dat hij in de loop van het jaar de rente gaat verlagen. En dat vinden de financiële markten een heel slecht idee.

Hyperinflatie
Meestal is een renteverlaging een middel om de economie een boost te geven en de inflatie wat aan te wakkeren. Dat laatste is echter totaal niet nodig in Turkije: de inflatie ligt momenteel boven de 17%. De officiële doelstelling van de Turkse centrale bank is 5%. Een renteverlaging leidt ertoe dat de inflatie voorlopig zeer hoog blijft. Dat is heel vervelend voor de bevolking, die de prijzen van allerlei artikelen snel ziet stijgen. Onder druk van premier Recep Tayyip Erdoğan kiest Kavcioglu er hoogst waarschijnlijk toch voor om de rente straks te verlagen. Dat jaagt namelijk de economische groei aan, wat voor Erdoğan zwaarder weegt dan het aanpakken van de inflatie.

Hier doet het pijn
Kavcioglu heeft in dit opzicht weinig keuze. Als hij te lang wacht met een renteverlaging, wordt hij ongetwijfeld binnen no time vervangen. Erdoğan verslijt namelijk razendsnel presidenten van de centrale bank. Sinds juli 2019 zijn er al drie positiewisselingen geweest. En ondanks dat Kavcioglu nog geen 4r maanden op zijn post zit, is zijn huidige bewind al bijna even lang als die van zijn voorganger. Nergens laat het twijfelachtige monetaire beleid van de Turkse centrale bank zich meer voelen dan in de valutawereld. Daar is een lira minder dan 10 eurocent waard. 5 jaar geleden was dat nog 30 eurocent. En 10 jaar terug kreeg je zelfs 43 eurocent voor een lira.

Zonvakantie
Uiteindelijk ontkomt Turkije er niet aan om in financieel opzicht orde op zaken te stellen. Dat moment is vorige maand echter weer wat naar achteren geschoven, doordat het land een swapdeal met China uitbreidde van 2,4 naar 6 miljard dollar. Hiermee krijgt Turkije toegang tot extra vreemde valuta om de eigen munt te ondersteunen. Dat is hard nodig, want de eigen reserves zijn na enkele rampzalige ingrepen in 2019 en 2020 goeddeels uitgeput. Zolang de bodem van de schatkist niet is bereikt, houdt Erdoğan vast aan zijn destructieve beleid en glijdt de lira nog verder weg. Dat is pijnlijk voor de bevolking, maar een meevaller voor iedereen die een zonvakantie wil boeken naar Turkije.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Opinie Joost Derks

Pas op, de dollar kan nog verder stijgen

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Zo worden kerstinkopen in Londen een dure zaak

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden