Shutterstock

Opinie Joost Derks

Is dit een voorbode voor een nieuwe renteschok?

8 Juni 2023 - Joost Derks

Begin deze week ging de rente in Australië onverwacht toch weer iets omhoog en een paar dagen later gebeurde hetzelfde in Canada. De renteverhogingen zijn een signaal dat de hoge inflatie nog lang niet onder controle is.

Het zag er maandenlang naar uit dat de inflatiedruk dankzij dalende olie- en aardgasprijzen eindelijk ging afnemen. In de ogen van centrale banken in Australië en Canada daalt de inflatie echter niet snel genoeg. Anderhalve week geleden werd bekend dat de inflatie in Australië is uitgekomen op 6,8% in april. Die toename was deels het gevolg van zaken waarvan de prijzen sterk fluctueren, zoals fruit en reizen. Maar onder meer stijgende woonlasten en vooral de krapte op de arbeidsmarkt wijzen erop dat inflatie meer blijft hangen dan de centrale bank graag zou zien. Voor de Reserve Bank of Australia (RBA) was dat aanleiding om als verrassingszet de rente na drie maanden plotseling toch weer met een kwart procentpunt te verhogen.

De dollar en de dollar
In de valutawereld was dat goed nieuws voor de dollar. De Australische dollar om precies te zijn. Ten opzichte van de euro schoot de munt binnen een dag even met bijna 1,5% omhoog, tot het hoogste niveau sinds begin april. Een dag later steeg de dollar tot het hoogste niveau in bijna vijf maanden. Deze keer gaat het overigens over de Canadese dollar, die ook wel de loonie wordt genoemd. Vlak na de RBA verhoogde namelijk ook de Bank of Canada onverwacht de rente met een kwart procentpunt. En net als in Australië, leidde die hogere rentevergoeding tot een instroom van internationaal kapitaal.

Aftellen tot 14 juni
De grote vraag is wat er volgende week gaat gebeuren met de dollar, of liever gezegd: de Amerikaanse dollar. Op woensdag 14 juni maakt de Federal Reserve (Fed) namelijk bekend wat er gaat gebeuren met de beleidsrente in de Verenigde Staten. Daar beweegt de inflatie ook nog boven de 6%, terwijl de arbeidsmarkt heel erg krap blijft. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de Fed er – mede met het oog op de onrust in de Amerikaanse bankensector – voor zou kiezen om voorlopig even een pas op de plaats te maken in de hoop dat de inflatie uit eigen beweging richting het doelniveau van 2% beweegt.

Inflatiespook is nog niet verjaagd
Volgens een economenpoll op beursplatform CME is de kans op een renteverhoging echter binnen enkele weken omhoog geschoten van minder dan 10% tot bijna 30%. Als de rente in de Verenigde Staten daadwerkelijk omhoog gaat, heeft dat twee belangrijke gevolgen. In de eerste plaats is de kans groot dat de Amerikaanse dollar – in navolging van de Australische en Canadese dollar – een duwtje in de rug krijgt van een wat hogere rente. Maar minstens zo belangrijk is dat de financiële wereld duidelijk de boodschap krijgt dat het inflatiespook voorlopig nog lang niet terug in de doos is.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden