Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wordt de verkiezingsschok in VK groter dan in VS?

16 Januari 2024 - Joost Derks

Het Britse pond gaat een wilde rit tegemoet. Het is namelijk een kwestie van tijd voordat premier Rishi Sunak verkiezingen moet uitschrijven. De uitslag daarvan lijkt haast wel vast te staan, maar dat geldt niet voor de koers van de volgende regering.

Het pond was een van de verrassende valutawinnaars van 2023. De munt verloor weliswaar licht terrein ten opzichte van de euro, maar steeg 5% ten opzichte van de dollar en zelfs met ruim 10% in vergelijking met de yen. De kracht van het pond heeft weinig te maken met wat er gebeurt in de Britse economie. Het Verenigd Koninkrijk heeft in de tweede jaarhelft maar net een kleine recessie weten te vermijden. Maar het bbp is per saldo nog geen 3% gegroeid sinds 2019. Voor het lopende jaar rekenen economen op een economische groei van slechts 0,5%. Op valutamarkten speelt de rente echter vaak een grotere rol dan de economie.

Eigenzinnige rentekoers
De Britse centrale bank is eerder begonnen met het verhogen van de rente dan bijvoorbeeld de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Sinds begin augustus houdt de Bank of England (BoE) het beleidstarief stabiel op 5,25%. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank, maakt de BoE nog geen aanstalten om de rente binnenkort alweer te verlagen. Uit de meest recente beleidsaantekeningen komt naar voren dat het huidige tarief waarschijnlijk tot het derde kwartaal op peil blijft. Daarna daalt de rente mogelijk geleidelijk richting 4,25% in 2026. Als de BoE vasthoudt aan dit beleid, vormt een groeiend renteverschil met de dollar en later ook met de euro ook dit jaar een rugwind voor het pond.

Wissel van de wacht
Het is echter een kwestie van tijd voordat de aandacht verschuift van de rentebewegingen naar de Britse verkiezingen. Vlak na de jaarwisseling liet premier Rishi Sunak al doorschemeren dat de Britten dit jaar de gang naar de stembus maken. Veel keuze heeft hij overigens niet, aangezien de vorige verkiezingen in december alweer vijf jaar geleden waren. De grote onzekerheid zit overigens niet zozeer in de timing van de verkiezingen en zelfs niet in de uitslag. Want door de economische malaise en een inflatie die de afgelopen jaren nog hoger lag dan op het Europese vasteland, zijn de Britten helemaal klaar met de conservatieven die al sinds 2010 aan het roer staan. De grote vraag is vooral wat de Labour-partij gaat doen als deze straks de macht krijgt.

Financiële ruimte is beperkt
Het is ruim dertien jaar geleden dat Labour voor het laatst aan het roer stond. Fractieleider Keir Starmer laat zich bovendien niet in de kaarten kijken voor wat betreft zijn plannen. De kans is dan ook groot dat het pond in de aanloop naar de verkiezingen behoorlijk in beweging komt. Overigens is de kans dat de Labour-partij een extreme koers gaat varen vrij klein. De financiële ruimte is beperkt, aangezien financiële markten fel zullen reageren als de staatsschuld snel op dreigt te lopen. En het rentebeleid wordt niet uitgezet door de regering, maar door de onafhankelijke Bank of England. Hoewel er in de loop van het jaar ongetwijfeld veel geschreven gaat worden over de Britse verkiezingen, is de kans heel groot dat het in valutaopzicht met een sisser afloopt. In afwachting van de verkiezingen maakt het pond voorlopig nog even een pas op de plaats.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Opinie Joost Derks

Pas op, de dollar kan nog verder stijgen

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Zo worden kerstinkopen in Londen een dure zaak

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden