De Federal Reserve heeft in het voorjaar van 2023 nagelaten om een oplaaiend brandje in de Amerikaanse bankensector goed na te blussen. Als het vuur weer oplaait, is dat gunstig voor de dollar. Bovendien kunnen inflatiecijfers de Amerikaanse munt ook een duw in de rug geven.
Het is inmiddels bijna alweer een jaar geleden dat er door het plotselinge faillissement van Silicon Valley Bank een schokgolf door de Amerikaanse banksector trok. De brand werd echter snel geblust. De activiteiten werden overgenomen door bankenvangnet FDIC en doorverkocht aan branchegenoot First Citizens Bank. Tegelijkertijd draaide de Federal Reserve de liquiditeitskraan open, zodat banken volop financiële ruimte kregen om hun verplichtingen na te komen. De geruisloze wijze waarop het wankelende First Republic werd ingelijfd door JPMorgan Chase, onderstreepte dat autoriteiten alles onder controle hadden. Sindsdien is de focus van de Amerikaanse centrale bank teruggeschoven naar de strijd tegen inflatie. Het zou echter zomaar kunnen dat de bankproblemen toch weer oplaaien.
Problemen op de kantorenmarkt
Vorige week maakte New York Community Bank (NYCB) bekend dat het een verlies had geleden van $252 miljoen in het vierde kwartaal. De dividenduitkering werd met 70% verlaagd. Dat komt vooral omdat de bank na een stevige groei in de afgelopen jaren een grotere financiële buffer moet aanhouden. Beleggers vrezen dat de bank – net als veel branchegenoten – flink in de problemen komt als de Amerikaanse kantorenmarkt verder verzwakt. Er staat meer dan $500 miljard aan vastgoedleningen uit, waarvan het door toenemende leegstand en de hogere rente maar de vraag is of deze volledig worden afgelost. Ondanks de tegenvaller bij NYCB, valt van dit risico nog weinig te merken in de resultaatontwikkeling van banken.
Aftellen tot 11 maart
Vlak na het faillissement van Silicon Valley Bank introduceerde de Fed het zogeheten Bank Term Funding Program (BTFP). Hiermee konden banken geld lenen met als onderpand onder meer de boekwaarde van hun portefeuille (hypotheek)leningen. Als dit steunpakket op 11 maart afloopt, kan er alleen nog maar geleend worden tegen de marktwaarde van de leningenportefeuille. Die ligt soms een stuk lager dan de boekwaarde, zodat het voor banken lastiger kan worden om toegang te krijgen tot liquiditeiten. Het vooruitzicht dat het vuurtje in de Amerikaanse banksector mogelijk weer oplaait, werkt inmiddels ook door in de valutawereld. Op termijnmarkten nam de vraag naar dollars toe. Dat is een aanwijzing dat banken de levering van dollars veilig stellen – en dat partijen positie kiezen voor een sterkere munt.
Wat doet de Amerikaanse inflatie?
Als de onrust op financiële markten toeneemt, is de Amerikaanse dollar net als bijvoorbeeld de Zwitserse frank een populaire vluchthaven. De komende dagen wordt de richting van de munt echter vooral bepaald door nieuws over de inflatie in de Verenigde Staten. Komende vrijdag komt het definitieve inflatiecijfer over 2023 naar buiten en daarna wordt volgende week dinsdag bekend hoe hoog de inflatie in januari was. Als die cijfers toch wat hoger liggen dan verwacht, laat een Amerikaanse renteverhoging weer wat langer op zich wachten. En ook dat speelt de dollar in de kaart. Voorlopig is het dus onverstandig om tegen de Amerikaanse munt te wedden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.