Shutterstock

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

10 April 2024 - Joost Derks

De olieprijs zit de afgelopen maanden behoorlijk in de lift. Dat merk je als je afrekent voor een volle tank, maar vreemd genoeg niet op de valutamarkt. Koersen van olievaluta's zoals de Noorse kroon en Canadese dollar staan om heel verschillende redenen wat onder druk.

Een bezoekje aan de benzinepomp is nog een stuk minder leuk dan in 2023. Dat heeft voor een deel natuurlijk te maken met het terugdraaien van de tijdelijke accijnzen. Hierdoor werd een liter benzine meteen in het nieuwe jaar 21 eurocent per liter duurder. Daarnaast speelt mee dat de prijs van een vat Brent-olie met ongeveer 20% is opgelopen tot ruim $90. Zolang oliekartel OPEC vasthoudt aan de productiebeperkingen – zoals bij de vergadering van vorige week al werd aangekondigd – en de wereldeconomie toch net wat steviger groeit dan verwacht, komt er geen verandering in die hoge prijs. Meestal is dat goed nieuws voor valuta's van grote olie-exporterende landen, zoals Canada en Noorwegen. Daar valt nu echter weinig van te merken.

Loonie loopt niet meer in de pas
De Canadese dollar is in 2024 ten opzichte van de euro met nog geen procent gestegen. Dat is een opvallend vlak koersverloop voor een munt die in de periode tussen 2010 en 2020 een correlatie van 0,6 had met de olieprijs. In de financiële wereld wijst een dergelijke verhouding erop dat twee prijzen het overgrote deel van de tijd dezelfde richting op bewegen. Het verdwijnen van de koppeling tussen de loonie en olieprijs wordt vooral bepaald doordat het rentebeleid momenteel volop in de schijnwerpers staat. Morgen hakt de Bank of Canada de knoop door over het beleidstarief. De kans is heel groot dat de rente dan ongewijzigd blijft, maar dat er wordt voorgesorteerd op een renteverlaging in juni. Daarvoor is ook alle ruimte, nu de inflatie weer binnen de beleidsdoelstelling van 1% tot 3% schommelt.

Rentebeleid Europa en Canada: wie knippert eerst?
Ondertussen is het nog maar de vraag of de Europese Centrale Bank (ECB) dan ook zover is. Aan het begin van 2024 leek het zo goed als zeker dat rente tijdens de bijeenkomst van komende donderdag al een tandje lager zou staan. Omdat de werkloosheid in Europa laag blijft en de inflatie nog altijd niet tot het richtniveau is gedaald, blijft het afwachten of er in juni dan een rentezet komt. In Noorwegen laat een dergelijke beslissing waarschijnlijk nog een stukje langer op zich wachten. Er is echter een heel andere reden waarom de Noorse kroon – ondanks de hoge olieprijs en relatief gunstige rentevooruitzichten – sinds de jaarwisseling met ruim 2% is gedaald ten opzichte van de euro.

Miljardairs wegjagen
De waarde van de kroon wordt ondermijnd door het onvoorspelbare belastingbeleid van het centrumlinkse kabinet onder leiding van Jonas Gahr Støre. Een scherpe verhoging van de vermogensbelasting heeft een groep Noorse miljardairs al over de grens gejaagd. En het vooruitzicht dat de erfbelasting ook flink gaat stijgen, zorgt ervoor dat die kapitaaluitstroom op gang blijft. Pas als de groei van de wereldeconomie een tandje hoger schakelt of als er een duidelijke politieke koers komt, kan de kroon het herstel inzetten. De volgende verkiezingen staan in Noorwegen pas voor september 2025 op de agenda. Voorlopig laat de opmars van de olieprijs traditionele oliemunten zoals de kroon (nokkie) en loonie opvallend koud.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Opinie Joost Derks

Pas op, de dollar kan nog verder stijgen

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Zo worden kerstinkopen in Londen een dure zaak

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden