Shutterstock

Opinie Joost Derks

Goedkope vakantie in Zweden en Noorwegen

10 Juli 2024 - Joost Derks

Na een glijvlucht in het voorjaar maken de Zweedse en Noorse kroon de afgelopen weken een pas op de plaats. De kans is echter groot dat de Scandinavische munten een nieuwe stap terugdoen als de politieke onzekerheid in Frankrijk straks optrekt.

Het uitblijven van lekker zomerweer kan in veel Nederlandse huiskamers de doorslag geven om deze zomer toch naar het Zuiden te trekken. Maar de afgelopen jaren wonnen vakanties naar Scandinavië juist flink aan populariteit. In augustus vorig jaar lag het aantal Nederlanders dat vakantie vierde in Zweden al 37% hoger dan in 2019, becijferde reiskoepelorganisatie ANVR. Noorwegen werd bijna door dubbel zoveel vakantiegangers uit ons land bezocht dan vier jaar eerder. Een steeds grotere groep mensen kiest voor een actieve vakantie, in plaats van een paar weken bakken in de zon. Ook hebben de Noord-Europese landen een heel praktisch voordeel. Er zijn namelijk veel meer oplaadpunten voor elektrische auto's dan op de wegen richting het Zuiden.

Stapje terug
De valuta's van Scandinavische landen fluctueren meestal niet heel erg ten opzichte van de euro. Maar in het voorjaar deden zowel de Noorse als Zweedse kroon een stapje terug. Een belangrijke reden was het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente in 2024 minder hard terugschroeft dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Een relatief wat hogere rente maakt het aantrekkelijker om financiële reserves in euro's aan te houden. Aan de andere kant tekent zich in Zweden juist een wat snellere daling van de rente af. De Riksbank mikt op twee of drie renteverlagingen, waarmee de economie een boost krijgt. De economische groei is bijna tot het nulpunt teruggevallen en de werkloosheid komt uit op 8,3%.

Oververhitting in Noorwegen?
Dat is een groot verschil met Noorwegen, waar slechts 2% van de beroepsbevolking zonder baan zit. Omdat de kerninflatie heel dicht bij de doelstelling van de centrale bank ligt, zal de beleidsrente van 4,5% niet snel worden teruggeschroefd. Daarmee zou de Norges Bank namelijk de deur op een kier zetten voor een oververhitting van de lokale economie. Een eerste renteverlaging komt waarschijnlijk pas in 2025. De Noorse kroon heeft bovendien de wind in de rug van een oplevende olieprijs. Sinds begin juni is de prijs van Brent-olie met bijna 15% gestegen naar $86 per vat. Noorwegen is een van de tien grootste exporteurs van olie en de prijsschommelingen van het zwarte goud hebben soms behoorlijk veel invloed op het prijsverloop van de kroon.

Voorspelbare Deense tussenstop
Voor vakantiegangers in Zweden wordt 20 augustus een belangrijke dag. Dan wordt waarschijnlijk bekend dat de beleidsrente met 0,25%-punt wordt verlaagd. Mogelijk kan het een klein voordeel opleveren om tot die dag te wachten met het pinnen van Zweedse kronen. De Norges Bank hakt een week eerder de knoop door, maar in dat opzicht wordt er weinig rentevuurwerk verwacht. Bij de tussenstop in Denemarken is valutatiming ten slotte helemaal niet nodig. Deze munt beweegt traditioneel heel mooi met de euro mee. In Denemarken krijg je al jarenlang tussen de 7,4 en 7,5 Deense kroon voor een euro.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Loonie onder druk, maar voor hoe lang nog?

Opinie Joost Derks

Lot Britse pond ligt stevig in handen van centrale bank

Opinie Joost Derks

Groeivertraging voorspelt weinig goeds voor de dollar

Opinie Joost Derks

Dollar onder druk: van uitstel komt geen afstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden