Shutterstock

Opinie Joost Derks

Loonie onder druk, maar voor hoe lang nog?

4 September 2024 - Joost Derks

In Canada gaat de beleidsrente morgen voor de derde keer binnen een half jaar een tandje lager. De Canadese dollar staat dan ook behoorlijk onder druk. Maar daar kan later dit jaar verandering in komen, als andere centrale banken het rentevoorbeeld volgen.

De Canadese dollar zit de afgelopen tijd behoorlijk in de hoek waar de klappen vallen. Ten opzichte van de euro heeft de munt binnen twee jaar bijna 13% van zijn waarde verloren. Aanvankelijk kon die glijvlucht niet los gezien worden van een dalende olieprijs. In de zomer van 2022 werd een vat Brent-olie nog verhandeld voor meer dan $100. Inmiddels wordt er voor datzelfde vat ongeveer $75 betaald. Na Saudi-Arabië en Rusland is Canada de grootste olie-exporteur ter wereld. Als de olieprijs terugvalt, laat dat zich vaak ook behoorlijk voelen in de waarde van de Canadese dollar. De laatste tijd is er echter meer aan de hand met de loonie, zoals deze munt ook wel wordt genoemd.

Economie kan een boost gebruiken
De Canadese centrale bank staat op het punt om de beleidsrente met 25 basispunten te verlagen en de economie wat lucht te geven. Een lagere rente maakt het aantrekkelijk voor bedrijven en consumenten om geld te lenen voor investeringen of uitgaven. De economie kan zo'n duwtje in de rug best gebruiken. De werkloosheid is opgelopen van minder dan 5% in de zomer van 2022 tot 6,4% in juli. Dat is een behoorlijk verschil met de Verenigde Staten. Bij de zuiderbuur komt de werkloosheid net boven de 4% uit. Een groot verschil is dat de Bank of Canada (BoC) wat meer ruimte heeft om de economie te stimuleren. De inflatie van 2,5% ligt namelijk binnen de streefbandbreedte van 1% tot 3%.

Renteverschil laat zich voelen
De BoC maakte al dankbaar gebruik van die ruimte. Als de rente tijdens de beleidsvergadering met een 0,25%-punt wordt teruggeschroefd, is dat al de derde verlaging binnen een half jaar. Dat is een behoorlijk contrast met de Europese Centrale Bank (ECB), die dit jaar slechts één rentezet deed. In de Verenigde Staten wachten financiële markten zelfs al maandenlang op de eerste renteverlaging sinds 2020. Op valutamarkten laat dat verschil zich duidelijk voelen. Ondanks dat de daling van de olieprijs duidelijk afzwakt, blijft de loonie onder druk staan. De lagere rente maakt het namelijk steeds minder aantrekkelijk voor partijen om vermogen in deze munt aan te houden.

Focus verschuift
Of de druk op de Canadese dollar de komende maanden aanhoudt, hangt voor een groot deel af van de wijze waarop de BoC het rentebesluit toelicht. Als er wordt voorgesorteerd op nog een serie renteverlagingen in de komende kwartalen, zal de loonie een nieuw stapje terugdoen. Maar als de centrale bank zich wat terughoudender opstelt, verschuift de focus naar de Federal Reserve en de ECB. Met name in Europa lijkt de centrale bank liever de matig draaiende economie te willen aanjagen, dan te wachten op meer bewijs van een dalende inflatie. Het zou dan ook zomaar kunnen dat de rente op ons continent die van Canada achterna gaat.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Opinie Joost Derks

Gordels vast: daar gaat de dollar

Opinie Joost Derks

Lot Britse pond ligt stevig in handen van centrale bank

Opinie Joost Derks

Groeivertraging voorspelt weinig goeds voor de dollar

Opinie Joost Derks

Dollar onder druk: van uitstel komt geen afstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden