Shutterstock

Opinie Joost Derks

Zo worden kerstinkopen in Londen een dure zaak

16 Oktober 2024 - Joost Derks

Onder de nieuwe premier Keir Starmer kruipen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie weer wat dichter naar elkaar toe. Dat geldt echter niet voor het pond en de euro. Een weekendje Londen lijkt voorlopig alleen maar duurder te worden.

Het pond wint al sinds eind 2022 langzaam maar zeker steeds meer terrein ten opzichte van de euro. De kracht van de Britse munt is voor een deel toe te schrijven aan het beleid van de Bank of England (BoE), die de beleidsrente een stukje hoger houdt dan op het vasteland. Komende donderdag wordt het verschil nog wat groter. De Europese Centrale Bank (ECB) sorteert er al enige tijd op voor dat de rente dan tijdens de beleidsvergadering weer een tandje omlaag gaat. Een andere reden voor de kracht van het pond is de politieke rust in het Verenigd Koninkrijk. Eind deze maand komt er een mooi voorbeeld van hoeveel er in dat opzicht veranderd is.

Goed opletten
Wie dat voorbeeld wil zien, moet overigens wel goed opletten. De kans is namelijk groot dat veel kranten en nieuwswebsites nauwelijks aandacht besteden aan de publicatie van de Britse begroting op 30 oktober. En juist omdat het waarschijnlijk een non-event wordt, kan het contrast met de politieke chaos van nog maar een paar jaar geleden nauwelijks groter zijn. In 2022 ontvouwde toenmalig Conservatieve premier Liz Truss namelijk een minibudget waarin voor maar liefst £45 miljard aan belastingverlagingen was opgenomen, zonder dat daar besparingen tegenover stonden. Daarmee vergeleken is de 'gratis-bier-motie' van BBB vorig jaar kinderspel.

Laagste koers ooit
Financiële markten schrokken zich helemaal rot van het Britse budget. Door het vooruitzicht dat de staatsschuld sterk zou oplopen, gingen staatsleningen van het Verenigd Koninkrijk in de uitverkoop. De rente over de staatsschuld schoot omhoog en het pond kukelde ten opzichte van de dollar naar de laagste koers ooit. Uiteindelijk moest de BoE ingrijpen door te beloven voor £65 miljard aan staatsleningen op te kopen, terwijl Truss haar financiële plannen moest inslikken. Een paar weken later werd ze vervangen door partijgenoot Rishi Sunak, die deze zomer de Lagerhuisverkiezingen kansloos verloor van de Labour Partij. Partijleider Keir Starmer heeft al toegezegd dat hij een evenwichtige begroting gaat presenteren, waarbij hij zich overigens niet in de kaarten laat kijken.

Inflatie nadert doelstelling
In afwachting van de begroting trekken morgen eerst de Britse inflatiecijfers nog de aandacht op de valutamarkten. Naar verwachting is de inflatie gedaald tot 2,1% zodat de BoE-doelstelling van 2% bijna is gehaald. In dat geval komt de weg vrij voor de centrale bank om de beleidsrente verder te verlagen. Meestal leidt een dalende rente tot een goedkopere munt, maar als de BoE het tarief even snel terugschroeft als de ECB blijft het renteverschil in het voordeel werken van het pond. De beleidsrente ligt aan de overkant van het Kanaal namelijk beduidend hoger dan op het vasteland. Voorlopig ziet het er dan ook naar uit dat het een dure aangelegenheid wordt voor wie naar Londen wil reizen voor de kerstinkopen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Hier komt een negatieve spaarrente snel dichterbij

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden