Verschillende macro-economische data uit de Verenigde Staten geven aan dat de strijd tegen inflatie de goede richting uit gaat. De output inflatie vertraagde voor de tiende maand op rij en productieprijzen stegen met slechts 2,3% in de laatste twaalf maanden. Dit ligt in lijn met soortgelijke cijfers voor de prijsgroei binnen de consumenten- en producentensector, waarvan het niveau ook gestaag afkoelt naar acceptabele niveaus.
Vorige week bleek ook dat het aantal werkloosheidsaanvragen toeneemt. Een minder 'krappe' banenmarkt is ook een belangrijk puzzelstuk in het gevecht tegen hoge inflatie. In periodes van hoge werkloosheid kopen consumenten minder goederen, waardoor de prijzen onder druk komen te staan en de inflatie afneemt. De hogere werkloosheid hangt samen met de verslechterende omstandigheden in financiële kredietverlening, veroorzaakt door de recente bankencrisis. Banken in de VS zijn in dit klimaat minder geneigd om leningen te verstrekken aan bedrijven, die hierdoor minder fondsen ter beschikking hebben voor nieuwe aanwervingen.
Werk aan de winkel
Deze data geven ondersteuning aan het standpunt van de Fed. Die gaf in haar vorige meeting aan een pauze in te willen lassen wanneer het aankomt op renteverhogingen. Op middellange termijn kan dit mogelijk euro-dollar positief werken, aangezien de ECB heeft aangegeven dat er voor Europa nog 'werk aan de winkel is'. Bovenstaand positief nieuws wordt echter overschaduwd door bezorgdheid binnen financiële markten over het Amerikaans schuldenplafond, dat inmiddels op US $31,4 biljoen ligt.
Deze limiet mag wettelijk gezien niet worden overschreden en moet dus worden geschorst of wettelijk worden verhoogd. Beide mogelijkheden zijn normaal gesproken routine (sinds 1960 heeft het Amerikaans congres de limiet al 78 keer verhoogd), maar tegenwoordig wordt het ingezet als politiek wapen. Alvorens in te geven op de verhoging, eisen Republikeinen toezeggingen van de Democraten op gebied van bezuinigingen.
Verregaande gevolgen
Zelfs een korte periode van wanbetaling kan verregaande gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie. Volgens denktank Third Way kan dit leiden tot een verlies van drie miljoen banen, $130.000 toevoegen aan de kosten van een gemiddelde hypotheek met een looptijd van dertig jaar en de rente zodanig verhogen dat de nationale schuld met $850 miljard toeneemt. Janet Yellen, de minister van Financiën, gaf recent aan dat de overheid mogelijk al op 1 juni haar facturen niet meer kan betalen. De bezorgdheid veroorzaakte een kapitaalvlucht naar 'safe haven' valuta als de dollar en de Zwitserse frank.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.