Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Debat schuldenplafond ondersteunt de dollar

23 Mei 2023 - Thomas de Caluwe

Er is nog steeds geen doorbraak in het debat over de verhoging van het Amerikaanse schuldplafond. De verkiezingsuitslag in Griekenland is marktvriendelijk en China maakt zich voorlopig geen zorgen over de sterke Amerikaanse dollar.

De dollar heeft weer een sterke week achter de rug, en sloot vrijdag af op een prijsniveau van 1,08 ten opzichte van de euro. Financiële markten zijn nog steeds in greep van de politieke impasse over het Amerikaans schuldenplafond. Gesprekken gingen eerder vorige week de goede richting uit, maar toch kon geen akkoord worden gevonden voor het weekend. Janet Yellen, de minister van Financiën, gaf recent aan dat de overheid haar schulden niet meer kan betalen vanaf 1 juni, wat de druk op zowel de Democraten als Republikeinen om tot een oplossing te komen opvoert. 

Toevlucht zoeken naar veilige havens
Tot die tijd dat er een doorbraak komt, verwacht de markt dat de dollar-sterkte zich doorzet in de vorm van 'safe haven flows' - een fenomeen waarbij bepaalde valuta als de Amerikaanse dollar, de Zwitserse franc en de Japanse yen het goed doen in tijden van onrust. Jerome Powell sprak vorige week op een panelbijeenkomst en zijn woorden werden onder de loep genomen door analisten op zoek naar aanwijzingen over het toekomstige rentebeleid. Powell gaf aan onzeker te zijn over de invloed van voorgaande renteverhogingen op de economie en wees ook op de impact van verslechterende kredietverlening in de bankensector. Het feit dat banken immers minder snel geneigd zijn geld uit te lenen aan bedrijven, heeft een dempend effect op de economische groei. 

Deze samenval (hoge rentes en het omvallen van een aantal banken) is nooit eerder voorgekomen en het is onduidelijk in welke mate de Fed hier rekening mee houdt in haar toekomstige rentebesluiten. Feit is wel dat de markt nu de kans hoger inschat dan voorheen dat er toch nog een verhoging van 0,25% aan zit te komen. Deze kansen zijn in de laatste paar weken gestegen van 10% naar 40%. De kans op een pauze is dus nog steeds hoger, maar de beter dan verwachte economische cijfers betekenen dat de Fed mogelijk toch nog iets meer werk aan de winkel heeft. 

Griekenland helpt de euro
De euro is deze week positief gestart, en wordt geholpen door positief nieuws uit Griekenland, na sterke verkiezingsuitslagen voor eerste minister Kyriakos Mitsotakis. Hij wordt gezien als een voorstander van de vrije markt, en zou de kredietstatus van het land weer op kunnen krikken naar 'investment grade'. Zowel de Griekse aandelen- als de obligatiemarkt stegen sterk na het nieuws. Ook de kredietstatus van Ierland werd verhoogd door ratingbureau S&P, vanwege goede economische prestaties. Deze week krijgen we meer informatie over hoe het economische plaatje zich ontwikkelt in de vorm van cijfers uit de dienstensector. Hier wordt vooral gekeken naar Duitsland, die tekenen vertoont van afvlakking. Euro-dollar loopt volgens analisten bij Citibank op korte termijn nog risico om verder te vallen naar $1,07, waarna het paar wel steun moet vinden. 

De Chinese centrale bank gaf aan dat ze voorlopig niet optreden tegen de aansterkende dollar. De Chinese yuan is als valuta traditioneel gefixeerd op de waarde van de dollar, maar mag sinds 2005 in een vooraf ingestelde bandbreedte vrij handelen. Deze bandbreedte is voor het eerst sinds december ingesteld op een niveau van lager dan 7,00 per dollar. De waardevermindering in de Yuan is deels te wijten aan een stokkend economisch herstel. Nadat China als laatste ontwikkeld land zijn grenzen weer opende na corona, werd een economische boom verwacht. Recente data over de output van fabrieken en detailhandel waren echter zwakker dan verwacht. 

Weinig impact op bedrijven en huishoudens
Voorzitter van de People's bank of China (PBOC) Yi Gang zei in maart dat 7,00 geen psychologische barrière meer vormt, en dat de recente volatiliteit voorlopig weinig impact heeft op bedrijven en huishoudens. In april ging hij verder, en stelde hij dat China haar valuta-interventies 'grotendeels heeft beëindigd'. De PBOC heeft genoeg manieren om de zwakte van de yuan te beteugelen moest het zich toch ongemakkelijk beginnen voelen. Zo kunnen ze het bijvoorbeeld duurder maken voor speculanten om de yuan te verkopen. Voorlopig maken ze zich echter weinig zorgen, wat zou kunnen betekenen dat ook de euro zijn opmars verderzet. EUR/CNY staat nu rond het hoogste niveau sinds september 2021.

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden