Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Teleurstellende ECB duwt euro-dollar weer omlaag

3 Augustus 2023 - Thomas de Caluwe

Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), schetst een somber beeld over de Europese economie en de euro tuimelt naar beneden. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) in de Verenigde Staten stijgt met 2,4% in het vorige kwartaal en dat is hoger dan verwacht. De aanpassingen in beleid van de Bank of Japan veroorzaakt een schokgolf in de valutamarkt. 

De ECB verhoogde op vorige week donderdag het rentepeil met 0,25%, zoals verwacht. In haar speech was Lagarde niet bijzonder positief over de staat van de Europese economie. De zwakke economische activiteit draagt bij tot een klimaat van desinflatie, wat de inhoud van de volgende meeting in september onzeker maakt. De interpretatie van de markt is dat de piek nu ook voor Europa (net als in de VS) dichtbij is, en zorgde voor een val van 1,1% in euro-dollar. Het is de derde maand op rij dat EUR/USD onder de $1,10 afsluit.

Frankrijk de beste van de klas
Maandag kwamen de inflatiecijfers uit voor de eurozone. Deze toonden aan dat de prijsdruk op 5,5% ligt, nog steeds meer dan dubbel het target van de ECB. Als lichtpunt kan worden gewezen op het BBP van de eurozone als geheel, wat met 0,6% hoger uitviel dan verwacht. Uit de rapporten van de individuele landen die afgelopen vrijdag uitkwamen, bleek Frankrijk onverwacht de beste van de klas met een stijging van 0,5%. De motor van Duitsland daarentegen blijft tegensputteren, met een krimp van 0,2%.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan blijft het toerental van de Amerikaanse economie hoog, ondanks de meest agressieve campagne van renteverhogingen in recente geschiedenis. Het Amerikaanse BBP steeg met 2,4% vorig kwartaal, hoger dan de verwachte 1,8%. Deze veerkracht draagt ook bij aan de sterke dollar, aangezien het impliceert dat de Federal Reserve (Fed) nog niet kan beginnen na te denken over renteverlagingen in dit jaar. Uit seizoensanalyse blijkt dat augustus traditioneel een sterke maand is voor de dollar. De USD-index (die de performance van de dollar meet tegen de valuta van de voornaamste handelspartners van de VS) stijgt gemiddeld met zo'n 0,3% in deze maand. 

Japan maakt na veel speculaties licht aanpassing
Deze week (vandaag) is het de beurt aan de Bank of England. De recente positieve terugslag in inflatie maakt de taak van het monetair comité iets lichter. De markt schat de kans op een verhoging van 0,25% iets hoger dan 0,50%. Moest er toch worden gekozen worden voor een half procentpunt, mogen we een stijging van het Britse pond verwachten. De sterke dienstensector houdt het niveau van loongroei voorlopig hoog, wat een weerslag heeft op inflatie. Dit betekent dat het einde voor de Bank of England waarschijnlijk nog niet in zicht is en dat ondersteunt het pond op korte termijn. 

In Japan besloot de Bank of Japan na heel wat speculaties om een lichte aanpassing te maken aan hun 'yield curve controle'. Dit beleid houdt de rente op obligaties kunstmatig laag, wat geld lenen goedkoop maakt en economische groei ondersteunt. Japan is een van de weinige landen waar inflatie niet voor problemen zorgt, hoewel hier nu ook verandering in begint te komen.

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden