Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Druk op suikerprijs zet door na nieuwe ramingen

Vandaag 17:00 uur - Alex Jurvillier

De suikernoteringen bewegen verder omlaag, ondanks recent gepubliceerde cijfers over verwachte productieteruggang in Brazilië. Daarnaast heeft ook de Europese Commissie een verwachting voor de Europese productie gepubliceerd en daaruit blijkt juist een fors hogere verwachte productie. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernoteringen op de ICE-beurs van New York en Londen bewegen omlaag, een trend die al enkele weken gaande is. New York noteerde gisteren $481,27 per ton, Londen noteerde $563,10 per ton.

Consultant Datagro verwacht dat de Braziliaanse suikerproductie in de centraal zuidelijke regio met 8,8% daalt in 2024/25, tot een hoeveelheid van 38,7 miljoen ton. Als gevolg van een lagere beschikbaarheid in suikerriet zal de productie naar verwachting flink dalen, aangewakkerd door droogte en branden het afgelopen jaar. De suikerrietverwerking daalt naar verwachting 9,4% tot 593,01 miljoen ton, zo rapporteert Sugaronline. Er klinkt ook positiever nieuws uit Brazilië, daar het Braziliaanse Climatempo rapporteert over regenval de komende periode. Dit versterkt echter dan wel weer het negatieve sentiment op de markt.

De Braziliaanse suikerproductie was in de tweede helft van september 16,2% lager in vergelijking met vorig jaar (2,829 miljoen ton). Al met al was de Braziliaanse productie vanaf de start van het seizoen 1,5% hoger (33,154 miljoen ton), maar dat verschil wordt wel rap kleiner. Binnenkort worden weer nieuwe data gepubliceerd, over de eerste helft van oktober.

Europese teelt
In de laatste 'short term outlook' van de Europese Commissie werd de verwachting gegeven van een groeiende suikerproductie in Europa. In vergelijking met vorig jaar wordt voor 2024/25 verwacht dat de productie met 6% toeneemt in vergelijking met jaar 2023/24, tot 16,6 miljoen ton. Dat zit 7% boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dit is als gevolg van een groter areaal suikerbieten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden