Dossier Eiwittransitie

insecten

Nieuws Insecten

Grote fabrikanten houden ogen gericht op insecten

Insecten als voedingsbron, grote foodbedrijven als Mars Inc. en Tyson Foods zien er wel brood in. Zij verbinden zich aan een nieuw Amerikaans onderzoekscentrum voor de insectenkweek dat onlangs een miljoenensubsidie ontving. Ondertussen is er bij Westerse consumenten nog een wereld te winnen om insecten op het dieet te krijgen.
30 Augustus 2021
Vleesvervangers

Nieuws Rabobank

Sterke groei alternatieve eiwitten zet door

De eiwittransitie is nog maar net begonnen. Rabobank voorspelt jaarlijkse groeipercentages van 7% tot 15% voor eiwitalternatieven en daarmee scoort het beter dan alle andere voedingscategorieën. Een gunstig scenario voor Nederland dat één van de koplopers is als het gaat om alternatieve eiwitten.
18 Augustus 2021
melkvervangers

Achtergrond Plantaardig

2030: wereld staat bol van de plantaardige voeding

De plantaardige voedingsmiddelenmarkt kan tegen 2030 tot 7,7% van de wereldwijde eiwitmarkt uitmaken, met een waarde van meer dan $162 miljard. Dit betekent een een stijging ten opzichte van $29,4 miljard in 2020, volgens een nieuw rapport van Bloomberg Intelligence.
16 Augustus 2021
insecten

Interview HIK

'HIK helpt bij verdere ontwikkeling insectenketen'

Het 'Hub for Insect Knowledge', afgekort HIK, moet hét verzamelpunt in Nederland worden voor kennis en vragen van en voor de partijen die actief zijn in de insectensector, zowel voor feed, food als non-food. Halverwege juli werd het startsein voor de uitvoering van het programmaplan gegeven. In dat plan zijn de doelen voor de komende jaren verwerkt, waaronder het professionaliseren van de insectenketen. Kwartiermaker Wicha Benus vertelt er meer over.
9 Augustus 2021
Boerenbusiness Time-travelling Milkman

Interview Time-travelling Milkman

'Vetbolletjes uit zaden net zo romig als melkvet'

Hoofdonderzoeker bij Time-travelling Milkman, Saskia Tersteeg, weet beeldend uit te leggen hoe de vetbolletjes die uit zaden worden gehaald, net zo romig kunnen zijn als melkvet: 'Je moet je voorstellen dat het heel flexibele balletjes zijn, gevuld met olie, die over je tong rollen. Het geeft best wel een romig mondgevoel.' De spin-off van de Wageningen University (WUR) hoopt dat zijn ingrediënten begin volgend jaar voor het eerst verwerkt zijn in commerciële producten.
22 Juli 2021
zwarte soldatenvlieg

Nieuws Insectensector

Hub for Insect Knowledge start met programmaplan

De stuurgroep van het zogenaamde ‘Hub for Insect Knowledge’ (HIK) heeft afgelopen week het startsein gegeven voor de uitvoering van het programmaplan. Het doel? De insectensector sneller laten groeien door kennis samen te brengen en te ontwikkelen. Regio Foodvalley is de facilitator van het programmaplan.
21 Juli 2021
Haver graan - food

Achtergrond Havermelk

Stapt boer al massaal over op de teelt van haver?

Haverdranken zijn immens populair. Het is zelfs zo erg dat de supermarktschappen waar normaliter de haverdranken van het Zweedse merk Oatly staan al weken zo goed als leeg zijn. Toch neemt de teelt van haver niet extreem hard toe in de Europese Unie, blijkt uit cijfers. Waarom stappen Europese boeren niet massaal over op de teelt van haver?
15 Juli 2021
china varkensvlees

Nieuws Plantaardige eiwitten

Plantaardige markt wint eindelijk terrein in China

Plantaardige eiwitten zijn wereldwijd in opkomst, al is de acceptatiegraad in het ene land groter dan in het andere. In ons eigen land liggen de supermarkten bijvoorbeeld al vol met plantaardige alternatieven; denk aan alternatieven voor vlees en zuivel, maar ook plantaardige vis is steeds meer in trek. In de Aziatische grootmacht China zijn ze nog lang niet zo ver. Daar krijgen plantaardige eiwitten pas net voeten in de aarde.  
13 Juli 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden