De eiwittransitie is nog maar net begonnen. Rabobank voorspelt jaarlijkse groeipercentages van 7% tot 15% voor eiwitalternatieven en daarmee scoort het beter dan alle andere voedingscategorieën. Een gunstig scenario voor Nederland dat één van de koplopers is als het gaat om alternatieve eiwitten.
In het rapport 'Kansen in een snel veranderende foodmarkt' zoomt Rabobank onder meer in op de markt voor alternatieve eiwitten. Hoewel Nederland binnen Europa één van de koplopers is op dit terrein, waren de consumptieaandelen in ons land vorig jaar nog relatief beperkt. Vleesvervangers en zuivelalternatieven hadden een consumptieaandeel van respectievelijk 2,5% en 4%. Het segment groeit volgens bank wel hard.
Zo is in Nederlandse supermarkten de verkoop van vleesvervangers sinds 2017 verdubbeld naar bijna € 200 miljoen. En ook de foodservicemarkt trekt snel bij. Andere landen die bovengemiddeld scoren als het op eiwitvervangers aankomt zijn België, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In de meeste andere EU-landen zijn consumenten nog niet zover.
Sterke groei zet door
Het gemiddelde consumptieaandeel over heel Europa ligt daardoor momenteel op 0,5% voor vleesvervangers en 3% voor de zuivelalternatieven. Rabobank verwacht dat die percentages komende jaren wel gaan stijgen. Vorig jaar – iets geholpen door het coronavirus – lieten bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk bovengemiddelde omzetgroei zien. Rabobank verwacht dat de sterke groei zal doorzetten naar een gemiddeld consumptieaandeel van 4% voor vleesvervangers en 9% voor zuivelvervangers in 2035.
Rabobank voorspelt dat de Europese markt voor vleesvervangers in 2035 is verachtvoudigd. Van 214 kiloton in 2020 naar bijna 1.700 kiloton over vijftien jaar. Met een gemiddelde jaarlijkse volumegroei van 15% groeit deze productgroep naar verwachting het hardst. 'Zuivelvervangers zien we al langer in de schappen, maar doen het met een verwachte volumegroei van 7 tot 8% per jaar de komende jaren ook bovengemiddeld goed.'
Met de verwachte jaarlijkse groeipercentages scoren eiwitalternatieven volgens Rabobank beter dan alle andere voedingscategorieën. Daarbij zullen er, net als nu, ook over vijftien jaar nog grote verschillen in marktaandelen over Europa zijn. Nederland blijft de komende jaren voorop lopen als het op eiwitvervangers aankomt.
Overheidsbeleid bepalend
De verwachte consumptieaandelen kunnen veel hoger uitvallen, maar dat vraagt om substantiële veranderingen in het consumentengedrag. In de toch wat conservatieve voedingswereld is dat niet makkelijk te realiseren, zo stelt Rabobank. 'De overheid zal hiervoor bewust de vraag naar alternatieve eiwitten moeten sturen, wat momenteel nog niet gebeurt.'
Ook zouden de eiwitalternatieven door dergelijk overheidsbeleid of innovaties ruim onder de verkoopprijzen voor zuivel of vlees moeten komen. 'Dat zien we op korte termijn niet gebeuren.' Volgens de bank blijft de impact van vlees- en zuivelvervangers op de dierlijke eiwitketens en de akkerbouwsector tot 2035 dan ook nog beperkt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.