Beyond Meat

Analyse Vlees & Eiwit

Beyond Meat crasht op beurs na financieringszorg

23 Juli 2024 - Wouter Baan

De koers van Beyond Meat leek net weer wat op te krabbelen, maar stortte eind vorige week opnieuw en bereikte daarbij bijna een nieuw dieptepunt. De vraag naar plantaardige vleesalternatieven is en blijft zwak, maar dat is niet de reden van de crash. Waar het wel op vastzit, is dat er zorgen zijn of de voormalig publiekslieveling op de beurs haar schulden nog wel kan terugbetalen.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Beyond Meat zou met betrokken obligatiehouders in gesprek zijn over de schuldenpositie, zo onthulde zakenkrant The Wall Street Journall vorige week op basis van ingewijden. Beide partijen zouden elk worden bijgestaan door advocaten. Dat klinkt op zichzelf allemaal nog niet zo dramatisch, maar analisten weten wel beter. Zij denken dat Beyond Meat niet in staat is om de langetermijnverplichting van $1,4 miljard terug te betalen. In de nabeurse handel na publicatie verloor het aandeel 13% tot bijna het nagenoeg het laagste koersniveau ooit. In de dagen daarna vond er bovendien amper herstel plaats.

Torenhoge verliezen
Dat Beyond Meat waarschijnlijk in gebreke blijft tegen haar obligatiehouders is een veeg teken, maar komt niet geheel onverwacht. Het bedrijf worstelt al jaren om hooggespannen verwachtingen die er ooit waren in te lossen.  De cijfers over het eerste kwartaal van 2024 waren opnieuw donkerrood. Uit een 18% lagere omzet van $75,6 miljoen met dezelfde periode een jaar eerde vergeleken, rolde onder de streep een verlies van liefst $53,5 miljoen. Dit komt neer op een verliesmarge van 60,8%. Niettemin sprak CEO Ethan Brown bij de publicatie in mei van een solide progressie van het volgens hem ingezette herstel. Ook beleggers vonden de belabberde cijfers nog meevallen, want de markt had op nog slechtere cijfers gerekend. Een klein lichtpuntje was dat de volumes met 8% waren gestegen, in een krimpende markt.  

Hierop trok de koers in de voorbije maanden ook weer wat aan. Ook de conservatievere koers van het plantaardige vleesconcern viel bij beleggers in de smaak. Kort samengevat komt het erop neer dat het bedrijf heeft besloten om de prijzen in de Verenigde Staten te verhogen en kosten radicaal te verlagen. Daarbij werden diverse rebrandings doorgevoerd van onder meer plantaardige pasteitjes wat de afzet ten goede zou moeten komen. De harde feiten zijn echter dat fastfoodketens als McDonals Beyond Meat links laten liggen. Ook supermarktketens bieden steeds minder schapruimte.

Alternatieven
Of Beyond Meat er ooit weer bovenop komt, zal de toekomst moeten uitwijzen. Analisten in de VS zijn doorgaans weinig optimistisch. Zij schrijven plantaardig vlees vaak niet geheel af, maar roepen beleggers op om hun geluk te beproeven bij andere groene bedrijven met een veelbelovende toekomst.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden