De rundvleesmarkt was de laatste weken wat verdeeld. Terwijl de slachtprijzen van de hogere kwaliteiten al weken stagneren, hebben de lagere kwaliteiten nog een stap naar boven gezet. De markt is bijzonder krap en de relatief hoge vraag naar snippers maakt de laatste weken het verschil. Ondertussen tekent zich een tweedeling in het luxe segment af, waarbij een deel zeer goed loopt en een deel van de vraag stagneert.
Na een paar stevige verhogingen de laatste twee maanden, neemt de rundvleesmarkt deze week even rust. De prijzen van De P-kwaliteit en worstkoeien stegen de laatste drie weken met 10 cent. De U-kwaliteit stagneert al wat langer en blijft voor de derde week op rij gelijk.
Op de markt mocht het er afgelopen week even iets rustiger aan toe gaan, handelaren denken dat de laatste verhoging van 2024 in het lagere segment nog niet heeft plaatsgevonden. Zij geven aan hard hun best te moeten doen om wat melkrunderen los te krijgen, omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Door de hoge prijzen zijn handelaren erg geïnteresseerd in dit lagere segment. De hoge melkprijzen van de laatste maanden zorgden ervoor dat melkveehouders geen afstand hebben genomen van hun minder productieve melkvee.
Over de vraag of de prijzen van melkkoeien in 2025 gaan dalen, is de markt verdeeld. Over het aanbod op de rundvleesmarkt wordt stevig gespeculeerd en de conclusies van handelaren verschillen behoorlijk. Sommige handelaren denken dat een lagere vraag na de kerst en een groot aantal stoppers voor een groter aanbod zorgen. Anderen denken dat er nu zo hard aan het al zeer beperkte aanbod wordt getrokken dat het na de kerst voor de slachterijen alleen maar moeilijker wordt om aan runderen te komen. Hoewel de vraag dan aanzienlijk lager is, willen slachterijen hun slachthaken wel vullen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de bekende kerstdaling uitblijft.
Luxe segment in tweeën gedeeld
Tot nu toe laat de vraag in het hogere segment het nog een beetje afweten. De verkoop van luxere onderdelen blijft wat zwak. De gemiddelde consument lijkt nog altijd niet zo snel voor de echt luxe vleesonderdelen te kiezen. Daarbij lijkt ook de structureel lagere kerstvraag uit Zuid-Europa van de laatste jaren een rol te spelen. In landen als Italië, Spanje en Portugal is lamsvlees de laatste jaren meer in trek. Dit maakt het moeilijker om de meest luxe onderdelen, die de meeste Nederlanders te duur vinden, zoals haasbiefstuk af te zetten.
Producenten van het meest luxe type rundvlees ervaren de markt echter heel anders. Slachterijen in dit segment geven aan hun prijzen makkelijk te kunnen verhogen, omdat de vraag enorm sterk is. De binnenlandse consumptie van vlees van luxe vleesrunderen is sterker dan ooit. Tegelijk is het aanbod zeer zwak. Het tekort aan slachtstieren uit Frankrijk is nog steeds op de markt te voelen en inmiddels melden slachterijen dat ook dikbillen niet goed verkrijgbaar zijn. Dit zorgt er volgens handelaren en slachterijen voor dat met name dit meest luxe type koe heel moeilijk verkrijgbaar is. Dit is echter niet goed aan de noteringen af te lezen, aangezien de S-kwaliteit in Nederland (en ook in Duitsland) niet meer wordt genoteerd.