Wegwerpplastic was met de SUP (single-use plastic) -richtlijn sinds juli vorig jaar al behoorlijk aan banden gelegd, maar dat gaat de Europese Commissie nog niet ver genoeg. Vandaag (30 november) kwam de Commissie met voorstellen waarin bedrijven onder meer (deels) verplicht worden gesteld om hervulbare verpakkingen te gebruiken.
Het doel is om in 2040 verpakkingsafval ten opzichte van 2018 in elke lidstaat van de Europese unie met 15% te hebben teruggebracht. "Na het aanpakken van plastic voor eenmalig gebruik, zetten we nu de volgende stap op weg naar een toekomst zonder vervuiling. Onze voorstellen van vandaag verminderen verpakkingsafval, bevorderen hergebruik en hervulling, verhogen het gebruik van gerecycleerde kunststoffen en maken het gemakkelijker om verpakkingen te recyclen", aldus Eurocommissaris Frans Timmermans in een verklaring.
'Duidelijk onnodige verpakkingen' in de ban
Volgens de Europese Commissie is het hergebruik van verpakkingen de afgelopen twintig jaar sterk afgenomen. De Commissie wil bedrijven daarom verplichten een bepaald percentage van hun producten aan consumenten aan te bieden in herbruikbare of hervulbare verpakkingen. Als voorbeeld worden afhaalmaaltijden genoemd en postpakketjes. Verpakkingsformaten zullen ook (enigszins) gestandaardiseerd worden. Ook wil Brussel dat 'duidelijk onnodige verpakkingen' in de ban worden gedaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om verpakkingen van eten en drinken voor eenmalig gebruik in restaurants of cafés of van groente en fruit.
In 2030 moeten verpakkingen volgens de Europese Commissie volledig recyclebaar zijn. Verplichte statiegeldsystemen voor plastic flessen en aluminium blikjes moeten daaraan bijdragen. Ook zal een beperkt aandeel van de verpakkingen composteerbaar moeten zijn, zodat consumenten deze bij het gft-afval kunnen gooien. Producenten van verpakkingen zullen verder worden verplicht om een bepaald percentage aan gerecycled materiaal te verwerken.
Het probleem van wat in welke afvalcontainer moet worden weggegooid, wordt opgelost. Europabreed zal dit op elke verpakking met dezelfde symbolen worden aangegeven. De Europese Commissie wil ook af van de claim 'bioplastic' om zogenoemde greenwashing tegen te gaan. In plaats daarvan moet er op het etiket komen te staan voor hoeveel procent de verpakking biobased is. Bij biologisch afbreekbare plastic moet volgens de Commissie op het etiket staan hoelang het duurt voordat het plastic biologisch is afgebroken en onder welke omstandigheden.
De voorstellen over verpakkingen gaan voor verdere behandeling naar het Europees Parlement en de Raad.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.