Coca‑Cola Nederland kondigde deze week aan volledig over te stappen op flessen van 100% gerecycled plastic. Zij zijn niet de enige die stappen zetten op dit gebied. Volgens Taco Juriaanse, directeur van De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS), zijn er steeds meer fabrikanten die stappen in deze richting zetten. Enerzijds in lijn met hun bedrijfsvisie en anderzijds in lijn met de Europese wetgeving.
De Europese Commissie heeft een richtlijn opgesteld (Single Used Plastic Directive) om de hoeveelheid kunststofafval in oceanen en zeeën terug te dringen. De richtlijn zet bedrijven ertoe aan duurzame alternatieven voor 'single use'-kunststofproducten en -verpakkingen te ontwikkelen. Hierdoor zijn fabrikanten van onder meer plastic flessen verplicht hun hoeveelheid plastic terug te dringen. De lidstaten moeten tegen 2029 minimaal 90% van de plastic flessen inzamelen en verder moeten plastic flessen in 2025 uit ten minste 25% gerecycled plastic bestaan, oplopend tot 30% in 2030.
Achterban
Taco Juriaanse, directeur van FWS: "Veel van de Nederlandse frisdrank- en waterfabrikanten zitten al wel op die marges, maar dan voor één of enkele merken. Het is lastig dat voor alle merken in jouw portfolio voor elkaar te krijgen. Daarin zetten Coca-Cola, maar ook andere merken, nu duidelijke stappen. In 2018 werd er gemiddeld 35% gerecycled plastic gebruikt in een nieuwe fles. Dat aandeel ligt inmiddels een stuk hoger, zo verwachten wij." Ook frisdrankfabrikant Vrumona (PepsiCo) geeft aan dat het een deel van alle flessen produceert van 100% gerecycled plastic. Spadel (Spa) wil tegen 2025 alle flessen van 100% gerecycled plastic produceren en ook Bar-le-Duc zet dezelfde stappen.
De directeur van FWS noemt deze stap van frisdrank- en waterfabrikanten, om volledig over te schakelen op gerecycled plastic, een mooie, maar ook een risicovolle stap. "Gerecycled plastic is nu een stuk duurder. Daarom kunnen ook niet alle fabrikanten dit doen. Er moet altijd een combinatie zijn van recycling en nieuwe technieken wanneer je naar deze doelstelling toewerkt."
Combinatie van oplossingen nodig
Juriaanse legt uit dat bij recycling van flessen vaak een combinatie van verschillende PET-stromen wordt gebruikt. Naast gerecycled PET, is er ook biobased PET en zijn er steeds meer betere recyclingtechnieken om oude flessen zo volledig mogelijk in te zetten voor nieuwe flessen. "Er is echter nog steeds verlies van materiaal, dus je hebt eigenlijk 110% plastic nodig om volledig 'bottle-to-bottle' te recyclen. Dan heb je als merk volledig de beschikking over het recyclebare materiaal van 'eigen flessen'. Flessen zijn steeds vaker geproduceerd van 100% gerecycled PET, maar in de toekomst zullen fabrikanten ook kiezen voor een combinatie van gerecycled PET met biobased materialen om te recyclen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.