Shutterstock

Nieuws Ontbossing

AH en Lidl doen Braziliaans rundvlees in de ban

16 December 2021 - Wouter Baan1 reactie

Zowel Albert Heijn als Lidl Nederland hebben aangegeven te stoppen met de verkoop van Braziliaans rundvlees. De reden is dat de productie gepaard gaat met het kappen van bossen in het Amazonegebied. Ook andere grote supermarktketens, zoals Carrefour, doen rundvlees uit het Zuid-Amerikaanse land in de ban.

De supermarktketens stoppen met de verkoop van rundvlees na publicatie van een rapport van Repórter Brasil in samenwerking met milieubeweging Mighty Earth. Daarin staat dat voor de rundvleesproductie bossen in de Amazone worden gekapt, iets wat door vleesproducenten in Brazilië altijd stellig wordt ontkracht. Uit het onderzoek blijkt verder dat ontbossing van het Amazonegebied naar het hoogste niveau in vijftien jaar is gestegen. Veel ontbossing vindt plaats in beschermde gebieden.  

Behoud van biodiversiteit
Albert Heijn geeft aan dat het voorkomen van ontbossing een speerpunt is in het beleid. Ook wordt in het inkoopbeleid gekeken naar producten zoals palmolie en cacao. In oktober gaf de supermarktketen al aan dat voor het huismerk volledig wordt overgestapt op rundvlees afkomstig van geslachte melkkoeien. Voor de 'Excellent'-lijn is dat niet het geval, maar de aanvoer van Braziliaans rundvlees wordt nu dus wel stopgezet. Lidl wil ontbossing voorkomen met het oog op behoud van biodiversiteit.

Vanaf januari stappen de Nederlandse supermarkten af van rundvlees uit Brazilië. Ook supermarktketens Carrefour, Delhaize, het Franse Auchan en het Britse Sainsburry's doen aan de boycot.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.
Reacties
1 reactie
richard durbuy 16 December 2021
voor de volledigheid zou het goed zijn om de EU import statistieken hierbij te zetten... Ik dacht dat EU zelfvoorzienend was in rundvlees en dat de import maar marginaal iets is; doen ze dat ook voor kippenvlees? en geldt dat ook voor het vlees dat hun leveranciers verwerken in private label produkten? of reikt de traceability niet zo ver?
over hoeveel rundsvlees gaat dat dan?
U kunt niet meer reageren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Analyse Vlees & eiwit

Vraag naar pluimveevlees sterk voor winter

Analyse Vlees & Eiwit

Chinese varkensstapel daalt, maar prijs ook

Analyse Vlees

Rundvlees is voorlopige winnaar van de herfst

Nieuws FAO

Voedselprijzen wereldwijd hoogst in anderhalf jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden