Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers

Bakker La Lorraine laat coronadip achter zich

4 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

De Belgische bakkerijgroep La Lorraine heeft zich afgelopen jaar goed weten te herstellen van de coronadip één jaar eerder. Het concern verwacht bovendien dat de omzet dit jaar fors oploopt, onder meer door het doorgeven van hogere kosten in de keten als ook door volumegroei.

De omzet van het Belgische familiebedrijf groeide afgelopen jaar met 19% en kwam zodoende uit op €885 miljoen. Dit is tevens 5% boven het niveau van pre-coronajaar 2019. De Ebitda kwam vorig jaar uit op €112 miljoen, een stijging van 30% vergeleken met één jaar eerder. Ten opzichte van 2019 valt de brutowinst ongeveer gelijk uit. CEO's Guido en Marc Vanherpe zijn blij met deze 'sterke comeback'. Helemaal met het oog op de verscheidene lockdowns, de krapte in grondstoffenvoorziening en de inflatie in de tweede helft van het jaar.

Beperkte directe impact oorlog Oekraïne
La Lorraine verwacht dat de directe impact van de oorlog in Oekraïne vrij beperkt zal zijn. De export vanaf bestaande productielocaties naar Rusland en Oekraïne is namelijk goed voor 'slechts' 3% van de omzet. Vanwege de oorlog is wel besloten om de export naar Rusland tot een halt te roepen en is de bouw van een nieuwe productielocatie in het land opgeschort. Hoewel de grondstoffenmarkt onder hoogspanning staat, meldt het concern geen acuut tekort aan belangrijke commodities in Europa te voorzien.

Het zal wel veel inspanning vragen om de indirecte gevolgen van de oorlog, de torenhoge inflatie, aan de markt door te geven. De kostprijsstijging voor grondstoffen, verpakkingsmaterialen, energie en arbeidskosten zet zich dit jaar verder door, zo is de verwachting. Het doel is om die stijgingen zoveel mogelijk in de vorm van prijsverhogingen aan de markt door te geven. Het bedrijf doet echter geen voorspelling over de te verwachten Ebitda voor dit jaar.

Diepgevroren afbakartikelen
La Lorraine levert vanaf twaalf Europese productielocaties aan klanten in zo'n dertig landen. Het bedrijf, met de hoofdzetel in Ninove in België, telt inmiddels ongeveer 4.500 medewerkers en is vooral groot in de productie van diepgevroren afbakartikelen. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe, suiker bewegen omhoog, boter buigt af

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Suiker en tarwe onder druk, boterprijs stijgt door

Interview Wim Kannegieter

'Prijsonderhandelingen zijn een continu spel'

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe stijgt in prijs, boter en suiker nog harder

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden