Grondstofanalyse

Rijstmeel

Analyse Rijstmeel

Tekort rijstmeel kan leiden tot duurdere producten

De angst voor voedselinflatie is nog lang niet verdwenen. Naast hogere prijzen voor grondstoffen als tarwe, soja en maïs, neemt nu ook de prijs van rijstmeel in rap tempo toe. Vooral voor inkopers in de Europese Unie. De ernst van de coronapandemie in India en de logistieke wanorde zijn twee van de redenen daarvoor. Het zorgt er uiteindelijk voor dat alledaagse producten, waaronder babyvoeding en glutenvrije producten, komende tijd zomaar eens duurder kunnen worden.
14 Juni 2021
noten

Analyse Walnoten

Consument kan productie walnoten niet bijbenen

De prijs van walnoten staat onder druk. Dat heeft met name te maken met de grote productie in de Verenigde Staten, 's werelds grootste walnootexporteur. Er wordt naarstig naar afzet gezocht, onder meer in Europa.
11 Juni 2021
Zeewier

Analyse Zeewier

Azië voorlopig nog veruit grootste zeewierexporteur

Van de nori-vellen voor sushi tot ingrediënt van verdikkingsmiddelen en farmaceutische producten; zeewier kent vele toepassingen. De potentie is groot. Niet alleen vanwege de voedingswaarde, maar ook als biomassa en omdat zeewier stikstof, fosfaat en CO2 opneemt.
9 Juni 2021
zalm

Analyse Zalm

Stijgende zalmprijs maakt pas op de plaats

De prijs van zalm, die sinds begin van dit jaar aan een flinke opmars bezig was, laat momenteel een dalende lijn zien. De aanvoervolumes zijn groot en daar profiteren kopers van. De vraag is echter voor hoe lang, want experts verwachten een hogere vraag dan aanbod.
4 Juni 2021
Cacao

Analyse Cacao

Cacao mist de grondstoffen-boot

De prijzen van grondstoffen zoals tarwe en soja klotsen tegen de plinten, maar dat geldt niet voor cacao. Dat is een van de slechts presterende grondstoffen van het moment. Hoe komt het dat de grondstoffenhausse voorbij gaat aan het belangrijkste ingrediënt van lekkernijen als chocolade, ijs en koekjes?
2 Juni 2021
Mango

Achtergrond Mango

De grootste mangolanden worstelen met lagere vraag

De wereldwijde én binnenlandse vraag naar mango’s neemt af. Daar ondervinden vooral de grootste ‘mangolanden’ India en Thailand hinder van. De daling in de export heeft tot gevolg dat boeren het product tegen lagere prijzen proberen te verkopen op de binnenlandse markt. Mexico ziet wel een goede vraag, maar kampt daarentegen weer met een gebrek aan water. Daardoor is de kwaliteit en grootte van de mango’s niet zoals gewend. Het zijn uitdagingen die deze grote mangospelers blijven achtervolgen.
2 Juni 2021
groente Tomaten

Analyse Tomaten

Groter aanbod van tomaten zet markt onder druk

De coronacrisis heeft ons bewuster gemaakt van het belang van onze gezondheid. We veranderden daarom ons eetpatroon. Dat was afgelopen jaar duidelijk zichtbaar in de supermarkt. We hamsterden aardappelen, pasta’s en groente en fruit. Ook de markt van tomaten maakte een vlucht. Het was een gekkenhuis, zo laten handelaren weten. Maar inmiddels is die euforie voorbij. Door een groter aanbod, zakt de prijs nu namelijk weg.
31 Mei 2021
bier

Analyse Gerst

Wordt bier duurder door schaarste brouwgerst?

Maïs en soja(meel) zijn duur. En dat betekent dat afnemers en voerfabrikanten op zoek gaan naar alternatieven. In eerste instantie was dat tarwe, maar ook gerst blijkt nu populair – vooral in China. De gerstnotering is daarmee tot boven de tarwenotering gestegen, een vrij uitzonderlijke situatie. Zorgt het ervoor dat bier straks duurder wordt?
31 Mei 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden