Voor het eerst is in de Europese Unie een insect goedgekeurd voor menselijke consumptie. Het gaat om de gedroogde gele meelworm. De vele eiwitten maken het volgens experts een prima tussendoortje of vleesvervanger tijdens de avondmaaltijd. Bas Godschalk van Duurzaam Insecten Eten hoopt dat de toestemming ervoor zal zorgen dat voedselproducten nu meer interesse hebben in insecten als ingrediënt. Al is het nog maar de vraag hoe snel we insecten ook in de horeca op het menu zien staan.
De gedroogde gele meelworm mag in de Europese Unie sinds afgelopen week officieel op het menu gezet worden. Dat besloot de Europese Commissie. Eerder dit jaar oordeelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) al dat de consumptie van dit insect geen gevolgen heeft voor de menselijke gezondheid. "Het is een mooie eerste stap", vertelt Bas Godschalk van Duurzaam Insecten Eten. "Eerder was het illegaal om insecten te verwerken in voedingsmiddelen. Er werd voor tien soorten een gedoogbeleid opgesteld, om de sector toch enigszins te sparen. Maar dat gaf natuurlijk geen toekomstperspectief. We zijn blij dat het nu officieel gelegaliseerd is, althans voor de gele meelworm."
Hoop op meer belangstelling bij producenten
Meelwormen zijn rijk aan vetten, vezels, proteïnen, vitamine B12 en aminozuren. Veel experts zien het daarom al snel als ideaal tussendoortje, al kan het ook prima als vleesvervanger tijdens de avondmaaltijd dienen. Volgens Godschalk moet je het echter ook anders zien. "Insecten kunnen namelijk ook prima gebruikt worden als ingrediënt of grondstof", meldt hij. Denk daarbij aan het in poedervorm gebruiken van insecten voor de productie van onder meer koekjes, smoothies of pastaproducten. Ook dat heeft de Europese Commissie nu toegestaan.
Volgens Godschalk gebeurt dat al mondjesmaat, maar kan het nog veel verder uitgediept worden. "Eerder was er natuurlijk veel onzekerheid bij de kweker. Immers, wie neemt zijn product af als niet zeker is dat het toegestaan wordt? Ik hoop dat de goedkeuring van de Europese Commissie daar verandering in gaat brengen. Het zou mooi zijn als meer voedselverwerkende bedrijven – en dan heb ik het echt over de grote namen – nu de stap durven zetten om het aan te bieden aan de supermarkten."
Wees exclusief
Of insecten nu binnenkort overal op het menu staan, is overigens voor Godschalk nog wel een vraag. "Een aantal restaurants wil hier wel op in zetten, maar de consument is nog huiverig. Het heeft nog een angstig en vies karakter. Dat moet veranderen. Het moet hip en bijzonder worden om insecten te eten. Als horecabedrijf kun je uniek en exclusief zijn door de consument ermee in aanraking te laten komen." Volgens Godschalk kun je dan bijvoorbeeld denken aan een sidedish met insecten. Iets kleins dat de consument kan uitproberen.
De Europese Unie loopt wel achter als het gaat om de consumptie van insecten in de horeca. In veel andere werelddelen is het al de normaalste zaak van de wereld. Dat de Europese Commissie er nu toch aandacht voor heeft, komt onder meer doordat ons voedselsysteem duurzamer moet. Het eten van insecten heeft een minder groot effect op het milieu en klimaat in verhouding tot bijvoorbeeld rundvlees. Ook Carola Schouten, minister van Landbouw, is om die reden een groot voorstander van meer insecten op het menu.
In strijd met plantaardige trend?
Toch zie ik zelf nog één grote maar… Dat is namelijk dat het eten van insecten lijnrecht tegenover de huidige trend van plantaardige producten en de veganistische levensstijl staat. Toch zou dit volgens Godschalk geen reden moeten zijn om het niet te eten. "Ik snap die trends heel goed, maar ik ben van mening dat je het gehele voedingspatroon op elkaar moet laten aansluiten. Gezond leven en eten zit in verrijking en variatie. Het is in mijn ogen helemaal niet verkeerd om af en toe vlees of vis te eten, soms even een dag veganistisch te zijn en dan de andere dag insecten te eten. Het belangrijkste is dat iedereen zich bewust wordt van de footprint van voeding. En dan doel ik op alle voeding. Een biefstuk van 200 of 300 gram is echt overbodig."
De Europese Commissie buigt zich de komende tijd over nog zeker elf andere vergunningsdossiers. De kans is dus groot dat er binnenkort nog meer soorten insecten toegelaten worden voor menselijke consumptie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.