Dmitry Rukhlenko / Shutterstock.com

Achtergrond Fusie

Unilever krijgt mogelijk toch weer Nederlands tintje

1 December 2020 - Redactie Foodbusiness

Unilever heeft sinds dit weekend afstand genomen van de dubbele nationaliteit en is nu volledig Brits. Het hoofdkantoor staat niet meer deels in Rotterdam, maar volledig in Londen. Daarmee verliest het Nederlands bedrijfsleven een glanzende parel. Toch krijgt het levensmiddelenconcern in de toekomst mogelijk weer een Nederlands tintje, wanneer de foodtak verzelfstandigd wordt.

90 jaar lang was Unilever een Brits-Nederlands concern, in 1930 ontstaan uit een fusie tussen Margarine Unie en Lever Brothers. De laatste jaren begon de dubbele nationaliteit steeds meer te knellen. Het doen van overnames en afstoten van merken was een van de redenen om 1 landskleur te bekennen. 

Met brexit op komst, dacht Nederland een troef in handen te hebben om het hoofdkantoor van Unilever volledig naar ons land te halen. De directie van Unilever besloot om diverse redenen om het Verenigd Koninkrijk als uitvalsbasis te kiezen. En zo geschiede. Sinds maandag 30 november wordt Unilever als volledig Brits bedrijf verhandeld op de beurs van Londen, Amsterdam en New York.

Ondertussen hangt de initiatiefwet van GroenLinks Unilever nog boven het hoofd. In die wet wordt voorgesteld dat een bedrijf een naheffing krijgt bij vertrek naar een land dat geen dividendbelasting kent. In het geval van Unilever zou de naheffing zo'n €11 miljard bedragen. 

Symbolisch verlies 
Het vertrek van Unilever uit Nederland is vooral symbolisch een aderlating. Samen met Shell en chipmaker ASML is Unilever immers een van de paradepaardjes van onze economie. Niet in de laatste plaats is de verhuizing ook vervelend voor de schatkist, omdat het concern in ons land minder belasting gaat betalen. De dividendbelasting bijvoorbeeld kan Nederland in 2021 niet meer heffen. De financiële impact hiervan is lastig in te schatten, omdat multinationals sowieso al handig zijn om belasting te ontwijken, zo geven experts aan.  

Toch vertrekt Unilever niet volledig uit Nederland, voor de Foods & Refreshment-divisie (F&R) blijft Rotterdam de thuishaven. De mogelijkheid bestaat daarbij dat deze tak in de toekomst een Nederlands beursgenoteerd bedrijf wordt, wanneer deze divisie eventueel wordt afgesplitst. Deze stap is door de directie van Unilever toegezegd en minister van Economische Zaken Eric Wiebes schreef deze week in een Kamerbrief dat deze belofte nog steeds overeind staat, mits het Nederlandse vestigingsklimaat aantrekkelijk blijft.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Ondernemen

Ongewenste ijsproductie welkom bij investeerders

Analyse Ondernemen

Zuivelman Schumacher snijdt ijsdivisie uit Unilever

Nieuws Jaarcijfers

Unilever ziet deel van winst wegsmelten

Nieuws Ondernemen

'Unilever haalt plasticdoelen niet'

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden