De Brabantse veehouder Leo Moonen wordt waarschijnlijk de eerste kweekvleesboer in Europa. Hij werkt samen met start-up Mosa Meat van Mark Post, dat de eerste kweekvleeshamburger in 2013 produceerde. Er wordt inmiddels hard gewerkt aan een erkenning van de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid, waarna de burgers op de markt gebracht kunnen worden.
Leo Moonen (Crole Natuurrund) is al tien jaar bovenmatig geïnteresseerd in kweekvlees. Hij is van mening dat de ontwikkeling ervan geen bedreiging is voor veehouders. "Collega's denken: 'Zometeen word ik overbodig'. Maar bij de productie van kweekvlees zijn ook dieren en plantaardige eiwitten nodig. Én dus boeren", meldt hij bij het Eindhovens Dagblad. Het dier dat gebruikt wordt voor kweekvlees, hoeft (in tegenstelling tot gewone vleesproductie) niet te worden geslacht.
Ook is de productie van kweekvlees minder belastend voor het milieu dan intensieve veehouderij. "Voor kweekvlees is 70% minder land nodig en 90% minder zoet water." Voor Moonen wordt het straks een extra pijler onder zijn bedrijf. Hij levert direct aan allerlei restaurants. "Mijn les van de afgelopen twee jaar is dat ik niet op één paard moet wedden. Kweekvlees wordt straks een verbreding, een aanvulling op mijn verdienmodel."
Productieproces opvoeren
Wanneer Mosa Meat groen licht krijgt van de Europese Unie, dan kan het productieproces op kleinere schaal ook naar elders worden overgebracht. Het plan is om op de Crole Hoeve twee 'miniatuurlijnen' te plaatsen, waar rundvlees gekweekt wordt. Daarnaast wil Mosa Meat nog met meer boeren uit Brabant en Limburg in zee gaan.
Of Moonen daadwerkelijk de eerste kweekvleesboer wordt, is nog niet 100% zeker. Dat heeft te maken met de snelheid waarmee de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid handelt. Moonen: "Als we niet uitkijken, dan gaat het in het Verenigd Koninkrijk eerder gebeuren en hebben de Europese landen het nakijken. Dat zou jammer zijn. Er zit zoveel geld achter, met name van private partijen die rendement willen zien."
Mosa Meat kwam recent nog in het nieuws, omdat acteur Leonardo DiCaprio besloot flink te investeren. DiCaprio denkt dat kweekvlees een belangrijke bijdrage levert in de strijd tegen klimaatverandering.
Onderzoek doen
De komende tijd wordt onderzocht hoe vaak een biopt uit een rund gehaald kan worden, en op welke leeftijd van de koe dat handig is. Ook wordt door Mosa Meat bekeken welke runderrassen en bloedlijnen de beste resultaten geven, en welke ingrediënten worden gebruikt als plantaardig eiwit. Als de Europese goedkeuring er is, kan het ineens snel gaan met de productie bij Moonen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.