Danilo Palacios / Facebook

Interview Landbouwminister Ecuador

Hoe Ecuador de cacaosector toekomstbestendig maakt

28 Juni 2024 - Alex Jurvillier

Ecuador is hard op weg om de tweede cacaoproducent ter wereld te worden. Landbouwminister Danilo Palacios geeft in een interview met Foodbusiness aan dat de productie met 5% per jaar gegroeid is dankzij betere zorg voor de cacaoplantages. Ook de vraag groeit. "De kwaliteit van Ecuadoraanse cacao, naast de vraag naar duurzame cacao, stuwt de vraag in onze belangrijkste markten: de Verenigde Staten en Europa", zegt Palacios. Daarnaast ziet het land groeiende interesse uit Aziatische markten, waaronder Japan en Zuid-Korea. Er zijn echter ook genoeg uitdagingen voor de sector, zoals plantenziekten en ongunstige weersomstandigheden.

Nederland staat volgens cijfers van de overheid van Ecuador op de vierde plek als belangrijkste bestemming/doorvoerland van Ecuadoriaanse cacao, met 48.635 ton. De grootse afnemer is Maleisië met 93.152 ton. Daarna komen de Verenigde Staten (72.534 ton) en Indonesië (67.513 ton). De vijfde bestemming is Mexico met 20.041 ton cacao. Overheidsinstituut Pro Ecuador, dat zich richt op de bevordering van export en investeringen, heeft landbouwminister Danilo Palacios en Foodbusiness bij elkaar gebracht om een verdiepingsslag te maken in de cacaosector van het land.

Cacaovruchten in Ecuador. Bron: Pro Ecuador

Wat is de stemming op het moment onder cacaotelers in Ecuador?
"Aan de ene kant is er opvallend optimisme door de relatief hoge cacaoprijzen op de internationale markt, waardoor het inkomen van veel producenten verbetert. Dit is ook te danken aan de voortdurende wereldwijde vraag naar Ecuadoraanse cacao van hoge kwaliteit, waarmee producenten beloond worden die hebben gewerkt aan het verbeteren van hun productietechnieken.''

De verwachting is dat de cacaoprijzen hoog zullen blijven, in ieder geval op de korte tot middellange termijn

''Aan de andere kant is er ook bezorgdheid over problemen zoals plantenziekten en ongunstige weersomstandigheden en onzekerheid. De producenten hebben geïnvesteerd in de verbetering van hun land en de uitbreiding van hun cacaoplantages, in de hoop dat de productiegroei nog enkele jaren zal aanhouden.''

Wat is de verwachting over de ontwikkeling van de cacaoprijzen?
"De verwachting is dat de cacaoprijzen hoog zullen blijven, in ieder geval op de korte tot middellange termijn. Ten eerste neemt de vraag naar eersteklas cacao toe, vooral in belangrijke markten in Europa en Noord-Amerika, waar consumenten bereid zijn meer te betalen voor hoogwaardige en duurzaam geproduceerde producten. Daarnaast hebben klimaatuitdagingen in andere cacaoproducerende landen invloed op de wereldwijde productie. West-Afrika, een van de belangrijkste cacaoproducerende regio's, heeft bijvoorbeeld te kampen met droogte en plantenziekten bij cacao, waardoor de productiecapaciteit beperkt is.''

''We moeten rekening houden met fluctuerende cacaoprijzen en Ecuador moet hier goed gebruik van maken. Ik zou alle boeren willen uitnodigen om de hoge cacaoprijzen te gebruiken om investeringen te doen met het oog op de lange termijn, bijvoorbeeld in technische capaciteit.''

Hoe benutten cacaotelers in Ecuador de hogere cacaoprijzen?
"Cacaoproducenten in Ecuador ontvangen hogere inkomsten dankzij de hoge cacaoprijzen op de internationale markt. De hogere prijzen die betaald worden voor Ecuadoraanse 'fine'- en 'aroma'-cacao, samen met de inspanningen om de opbrengst en kwaliteit te verbeteren, hebben geresulteerd in meer inkomsten voor cacaotelers.''

Investeringen zijn cruciaal voor de duurzaamheid en groei van de cacaosector

''Over het algemeen verbetert deze economische impuls het leven van de producenten en hun gezinnen, waardoor ze meer stabiliteit en een beter leven krijgen. Een aanzienlijk deel van dit inkomen gaat naar het onderwijs van hun kinderen, zodat ze een betere toekomst hebben. Velen investeren opnieuw in hun boerderijen en kopen betere apparatuur, zaailingen van hoge kwaliteit en duurzame landbouw. Ze installeren ook irrigatiesystemen en slaan waterputten. Sommige producenten sparen ook voor toekomstige onzekerheden, waardoor ze een vangnet hebben in moeilijke tijden. Deze investeringen zijn cruciaal voor de duurzaamheid en groei van de cacaosector op de lange termijn. Dit is dé manier om gebruik te maken van de hoge prijzen van dit moment. Zo kunnen we de klap vermijden wanneer de prijzen dalen, wat uiteindelijk zal gebeuren.''

''De prijsstijging heeft echter ook onbedoelde gevolgen gehad. Hoge cacaoprijzen leidden ertoe dat de gevestigde handelssystemen tussen producenten en exporteurs werden geschonden. Hierdoor werden verkoopcontracten niet altijd nageleefd. Dit leidde tot meer informaliteit en de oprichting van tussenpersonen. Cacaoboeren werden vervolgens niet betaald.''

Een cacaoteler in Ecuador inspecteert zijn cacaobomen. Bron: Pro Ecuador

Wat is de situatie in andere Zuid-Amerikaanse landen? Profiteren zij van de gestegen cacaoprijzen?
'"Andere Zuid-Amerikaanse landen profiteren ook van de stijging in cacaoprijzen, zij het in verschillende mate. Peru en Colombia profiteren ook, maar de impact hangt af van verschillende factoren. Ecuador loopt voorop als het gaat om genetische diversiteit van de cacao, en ons klimaat is beter. Dit creëert een concurrentievoordeel in de regio. Andere landen bezitten niet dezelfde genetische diversiteit. Ecuador heeft veel geïnvesteerd in onderzoek naar de verbetering van kwaliteit en productiviteit. Ook hebben we geavanceerde verzamel- en verwerkingscentra, waarmee waarde wordt toegevoegd aan de cacao. Dit, samen met de gunstige werkwijze van onze overheid geeft Ecuador een concurrentievoordeel.''

Welke uitdagingen kent Ecuador als cacaoproducent?
"Onze cacaosector wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen, zoals de beschikbaarheid en prijzen van meststoffen, die de productiekosten beïnvloeden.''

"Het klimaat in Ecuador is over het algemeen gunstig voor de cacaoteelt. Klimaatverandering zorgt voor uitdagingen: onvoorspelbare weerpatronen en verhoogde vatbaarheid veroorzaken plagen en ziekten bij cacaobomen. Een teveel aan vocht in bepaalde regio's heeft geleid tot een toename van ziekten, zoals frosty pod rot enblack pod rot. Implementatie van mechanisch snoeien en het gebruik van fytosanitaire controles, samen met geavanceerde technieken, gaan dit tegen. Waar droogte een probleem is gebruiken sommige boeren hun extra inkomen om irrigatiesystemen te installeren voor een constante productie, zelfs in ongunstige omstandigheden.''

"Een andere belangrijke uitdaging is de cacaoketen. Momenteel opereert een groot deel van de sector informeel, wat effectief beleid maken bemoeilijkt, zo ook het verzamelen van accurate data. De overheid werkt aan het verbeteren van de formalisering, door middel van registratieprogramma's en regelgeving die boeren stimuleert om hun activiteiten te formaliseren.''

Is Ecuador goed voorbereid op de nieuwe Europese ontbossingswet (EUDR)?
"Ecuador bereidt zich proactief voor en ons streven naar een duurzame en ontbossingsvrije cacaoproductie sluit goed aan bij de doelstellingen van de EUDR. We verbeteren traceerbaarheidssystemen, stimuleren boslandbouw en werken nauw samen met internationale partners om ervoor te zorgen dat onze cacao aan alle wettelijke vereisten voldoet. De publieke sector heeft gewerkt aan de traceerbaarheidsrichtlijnen, maar er is meer tijd en bewustwording nodig om volledig aan de vereiste eisen te voldoen.''

Zal Ecuador in de toekomst Ghana voorbij streven als tweede producent ter wereld?
''Het is mogelijk dat Ecuador in de toekomst de tweede grootste exporteur ter wereld wordt. We zijn met 5% per jaar gegroeid, als gevolg van onze inzet. Onze aanpak is om productiever te zijn per hectare, wat zich vertaalt in een grotere productie. Daarnaast moeten we blijven differentiëren. Terwijl we onze productiviteit verhogen, naast het verbeteren van onze cacaokwaliteit, krijgen onze cacaotelers meer kansen in een sterkere industrie."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alex Jurvillier

Alex Jurvillier is marktspecialist grondstoffen bij Foodbusiness. Met zijn internationale oriëntatie volgt hij de foodsector op de voet en in het bijzonder de cacaomarkt.

Analyse Grondstoffen

Cacaonotering New York beweegt fors omlaag

Analyse Grondstoffen

Flink lagere cacaoproductie in net afgerond seizoen

Analyse Grondstoffen

Zorgen over aanbod cacao uit West-Afrika stuwt prijs

Analyse Grondstoffen

Cacaoziekte grijpt om zich heen in Ghana

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden