Shutterstock

Nieuws Vleesprijzen

'Vleesprijs moet tientallen procenten omhoog'

2 Februari 2022 - Kimberly Bakker

Willen we de échte prijs voor vlees betalen, dan moet de huidige prijs met 20% tot 60% verhoogd worden. Dat stelt Inge van den Bijgaart van de School of Economics van Universiteit Utrecht. "Wanneer je kijkt naar de werkelijke prijs van vlees, dan moet je ook de effecten op klimaatverandering, uitstoot van stikstof en de negatieve gevolgen voor biodiversiteit, gezondheid en dierenwelzijn meerekenen."

Samen met onderzoekers van verschillende universiteiten in Europa analyseerde Van den Bijgaart de 'echte prijs van vlees'. Uit het onderzoek 'Is meat to cheap? Towards optimal meat taxation' blijkt dat de huidige vleesprijs veel te laag is en dat er in Europa té veel vlees geconsumeerd wordt. Een prijsverhoging van 20% tot 60% is nodig om de schadelijke effecten van vleesconsumptie te compenseren. "We hebben daarbij alleen nog maar rekening gehouden met de belangrijkste milieukosten, zoals klimaatverandering en stikstofuitstoot. Zaken als het verlies van biodiversiteit, de gezondheidseffecten van vleesconsumptie en het effect op het dierenwelzijn zijn nog niet meegerekend", aldus Van den Bijgaart.

Portemonnee is slachtoffer
Concreet zou een dergelijke prijsverhoging voor rundvlees neerkomen op een prijsstijging van €5 tot €8 per kilo. "Wanneer wordt gekozen voor een belasting op vlees, dan gaat dat consumenten flink in de portemonnee raken. En het wrange is: dat is eigenlijk ook de bedoeling. Het hele punt van beprijzen is dat consumenten er minder van gaan consumeren", stelt Van den Bijgaart in een begeleidend persbericht. Wel stellen de onderzoekers voor dat de opbrengsten van een zogenaamde vleestax gebruikt worden om lage inkomens te compenseren en agrarisch ondernemers te helpen bij het verduurzamen van hun bedrijf.

Een prijscorrectie op vlees zal natuurlijk niet meteen alle problemen oplossen, erkent Van den Bijgaart. "Het dierenwelzijn verbeter je er bijvoorbeeld niet direct mee. Misschien zorgt het ervoor dat er minder kippenvlees wordt geconsumeerd, maar de dieren zitten nog steeds in hetzelfde hok. Dus is er aanvullende regelgeving nodig." Ook houden de onderzoekers er geen rekening mee dat een belasting op vlees op korte termijn wordt ingevoerd. "Er zijn sterke argumenten om het wel te doen, maar een invoering op korte termijn achten wij niet realistisch."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Vlees & eiwit

Vraag naar pluimveevlees sterk voor winter

Analyse Vlees & Eiwit

Chinese varkensstapel daalt, maar prijs ook

Analyse Vlees

Rundvlees is voorlopige winnaar van de herfst

Nieuws FAO

Voedselprijzen wereldwijd hoogst in anderhalf jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden